Predstava “Glava lava” i ruska sopranistica dobitnici nagrade “Orlando” na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama

Predstava “Glava lava” i ruska sopranistica Julija Ležnjeva dobitnici su nagrade “Orlando” Hrvatske radiotelevizije za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara, koja je uručena u srijedu ujutro u Kazalištu Marina Držića.

Autorski tim i glumački ansambl predstave ‘Glava lava’ nagradu su zaslužili za najbolje dramsko ostvarenje koje je premijerno izvedena 20. kolovoza na igralištu pod Minčetom. “Nagrade su uvijek lijep podstrek nakon velikog posla. Hvala cijeloj ekipi na velikoj posvećenosti i bezgraničnom talentu te mom autorskom timu, kao i piscu Ivanu Salečiću što nam je povjerio roman u ruke s punim povjerenjem. Najveća nam je nagrada bila topao prijem dubrovačke publike. Predstava je rađena s gradim i za grad pa najviše hvala dubrovačkoj publici i gradu Dubrovniku“, rekla je redateljica predstave Aida Bukvić.

Nagradu u ime Julije Ležnjeve primio je pomoćnik intendantice Igara za glazbeni program Tomislav Fačini. Julija Ležnjeva nagradu je zaslužila za izvedbu u atriju Kneževa dvora 25. srpnja s ansamblom La Voce Strumentale pod vodstvom svog osnivača, violinista i dirigenta Dmitryja Sinkovskog te s lutnjistom Lucom Piancom. Izveli su probrani repertoar sastavljen od djela najistaknutijih opernih skladatelja 18. stoljeća.

Dodijeljena je i Grand Prix nagrada “Orlando”, za osobit doprinos ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj ili više festivalskih godina, a dobio ju je Folklorni ansambl Linđo. 

O dobitnicima su odlučivali tročlani ocjenjivački sudovi, a njihov rad pratilo je Vijeće nagrade. Nagrada “Orlando” ustanovljena je 1976. godine. Do 1991. godine pokrovitelj je bio informativno-politički mjesečnik “Izbor”, a pokroviteljstvo je 1992. godine preuzela Hrvatska radiotelevizija. Nagrada “Orlando”, rad Josipa Poljana, u obliku je statue, replike Orlandova stupa.

(Izvor: Hina, Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL)