Predstavljen kip sv. Jeronima, zaštitnika Dalmacije, akademskog kipara Vene Jerkovića

Splitsko-makarska nadbiskupija i Splitsko-dalmatinska županija započele su s proslavom Jubileja 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima, zaštitnika Dalmacije u četvrtak 24. rujna.

Nakon otvaranja Međunarodnoga znanstvenoga skupa „Sanctus Hieronymus Dalmatiae vir illustris“ u Palači Milesi u Splitu, u dvorištu Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu predstavljen je kip sv. Jeronima i prigodna izložba o njegovu nastanku.

Umjetnik je kipa u bračkom kamenu isklesao kao spomenik velikom svecu i naučenjaku s početka kršćanstva, poznatom pod egidom “Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac”, a njegovo se kameno obličje trebalo povodom 1600 godina od njegove smrti postaviti u Svetoj zemlji. No pandemija je sve zaustavila, pa se trebalo iznaći novo rješenje. Stoga je kip iz ateljea akademskog kipara Vene Jerkovića u Kaštel Kambelovcu prevezen u dvorište Nadbiskupskog ordinarijata.

Kipa visokog 2,2metara i teškog jednu tonu  predstavili su splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, autor kipa ak. kipar Veno Jerković i autor izložbe fra Tomislav Glavnik.

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić istaknuo kako je sv. Jeronim, koji se rodio u  Dalmaciji, od 73 godine života 36 godina proveo u špilji u Betlehemu, gdje je “Riječ postala Tijelom, i tu je ostvario svoje velebno djelo i preveo Sveto pismo na latinski.

“Sv. Jeronim je zadužio čitav svijet, ali najviše nas. Toliko je volio Dalmaciju da je sebe poistovjetio s Dalmacijom, posebno u izreci: ‘Oprosti mi, Gospodine, jer sam Dalmatinac.’ Ne samo što je on izgovorio veliku jednu tako značajnu rečenicu, nego u toj rečenici čini mi se da je simpatičan i nama svima Dalmatincima, koji nismo bez grijeha, ali u duši mi smo plemeniti”, rekao je nadbiskup Barišić. Istaknuo je kako mu je iznimno drago što se “takav Jeronim, naš dalmatinski – ponovno vraća u Svetu zemlju”.

Idejni začetnik projekta fra Tomislav Glavnik – zamjenik provincijala Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca, rekao je kako je prvobitno bilo planirano da kip sv. Jeronima 13. rujna u Jeruzalemu blagoslovi mons. Nikola Eterović, apostolski nuncij u Njemačkoj, ali je pandemija to poremetila. Najavio je da će u prvom tjednu listopada kipovi sv. Jeronima i sv. Nikole Tavelića brodom biti prevezeni u Jeruzalem.

“Kip sv. Jeronima bit će postavljen u crkvi Marijina Usnuća na Sionu, koje je najsvetije mjesto, kako Židovima, tako i nama kršćanima  zato jer se nalazi uz dvoranu Posljednje večere, gdje je Isus svojim učenicima oprao noge, ustanovio Euharistiju, svećenički red, gdje se ukazao prvi put nakon uskrsnuća i gdje su se dogodili Duhovi  – blagdan Pedesetnice”, rekao je.

Istaknuo je da je trajno postavljanje kipa u Svetoj zemlji velik događaj za Hrvate. Pritom je podsjetio kako je ove godine blagoslovljen temeljni kamen za novu crkvu hrvatskih svetaca i blaženika koja će se graditi u Betlehemu i u kojoj će također biti postavljen kip sv. Jeronima, a uskoro i kip prvoga našega kanoniziranog sveca Nikole Tavelića.

Autor kipa Veno Jerković rekao je kako je na njegovoj izradi radio godinu dana te da je u nj htio unijeti duh ovog vremena, ali i vremena u kojem je živio taj svetac, koji je rekao: “Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac.”

“Htio sam izraziti u kamenu i tu izreku, zamislio sam sv. Jeronima kao jednog od stupova kršćanstva koji drži Bibliju koju je preveo. Htio sam da ne bude statičan, nego sam mu dao blagi pokret kao da želi reći: ‘Oprosti mi, Bože, grešan sam’ s pogledom i prema dolje i prema nebu jer – kad je čovjek grešan – malo sklopi oči”, objasnio je autor.

Župan Blaženko Boban usporedio je sv. Jeronima s Dalmatincima. “Kad je potrebito najpotrebitijima, znao je animirati sve oko sebe, pa i bogate koji su svoje bogatstvo u Rimu rasprodali i išli pomagati sirotinji. Zar vi u svemu tome ne prepoznajete i današnjeg Dalmatinca – kad je teško i kad je uistinu kritično i kad je problem, ma tko je složniji od nas ovdje”, rekao je Boban. (Hina)

 

Photo: Milan Sabic/PIXSELL