Predstavljeni detalji novih strogih mjera u borbi protiv koronavirusa

Premijer Andrej Plenković s ministrima i članovima stožera na konferenciji za novinare u 14 sati predstavio je detalje novih strogih mjera koje stupaju na snagu ove subote i  vrijediti će do 21. prosinca.

Uz brojne gospodarske, mjere koje se tiču okupljanja, a idu u cilju zaštite zdravlja građana i održavanja zdravstvenog sustava, odnose se na zabranu javnih događaja s više od 25 osoba te privatnih okupljanja najviše do deset osoba, obustavu svadbi, te obavezu korištenja maski na otvorenom kad nije moguće držati distancu. Također, na okupljanjima je za svaku osobu potrebno osigurati 4 kvadrata, a javna okupljanja mogu trajati najdulje do 22h.

Što se tiče same kulturne djelatnosti, obustavlja se održavanje amatersko kulturnih umjetničkih događanja, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava i družina, uključujući i zborove, tijekom kino projekcija nema posluživanja  hrane i pića, obustavlja se rad orkestra i zborova kao i izvedbe složenih glazbeno scenskih djela , obustavlja se rad dječjih i drugih radionica te plesnih škola, ograničava se broj ljudi u kinima.

“Sve ove mjere bit će na snazi najmanje do 21. prosinca. Ako se do tad broj novozaraženih spusti, možemo razmišljati o ukidanju dijela mjera. U suprotnom, one ostaju na snazi”, rekao je premijer na današnjoj konferenciji za novinare.

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL