Pregled događanja koja vas očekuju povodom Noći muzeja 2021.

Za ovogodišnju, 16. Noć muzeja koja će se na temu “Zadaće muzeja u uvjetima kriza” održati online 29. siječnja, prijavio se čak 171. sudionik, muzejska, baštinska ili obrazovna institucija. U digitalnoj Noći muzeja, koja će trajati od 18 do 23 sata, posjetitelji će moći pogledati atraktivne sadržaje putem digitalne platforme nocmuzeja.hr, društvenih mreža, digitalnih aplikacija i stranica pojedinih ustanova. Osim toga, Hrvatska televizija pripremit će poseban program u kojem će predstaviti najatraktivnije virtualne programe i sadržaje u hrvatskim i nekim inozemnim muzejima.

Podsjetimo, proteklih petnaest godina Noć muzeja obilježila je velika posjećenost muzejima, koja je prelazila i brojku od tristotisuća posjeta tijekom jedne noći. U nastavku vam donosimo izdvojeni pregled događanja koja vas očekuju povodom manifestacije a cjelokupan popis pogledajte na linku.

Za ljubitelje arhitekture i primjerene umjetnosti pripremljen je sjajan program u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU i Muzeju Mimari u Zagrebu, Muzeju Đakovštine u Đakovu, Muzeju grada Koprivnice u Koprivnici, Muzeju Ivana Meštrovića u Ružićima i Muzeju Valpovštine u Valpovu.

Područje filma, kazališta, književnosti i glazbe pokriveno je bogatim programom u Muzeju suvremene umjetnosti i Laubi u Zagrebu, Muzeju osobnih priča u Osijeku, Umjetničkoj akademiji u Splitu, KOVAN-u u Generalskom Stolu, POU Rab na Rabu, Pučkom otvorenom učilištu Novska u Novskoj.

Program posvećen znanosti i tehnologiji pripremili su Centar za istraživanje glagoljaštva i Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Zvjezdano selo Mosor – znanost, kultura, umjetnost u Splitu.

U Velikoj Gorici očekuje vas posebno zanimljiva izložba hrvatskih ilustratora i umjetnika pod nazivom ”Nova normalnost: prostori svakodnevnice” koja prikazuje radove na temu utjecaja pandemije koronavirusa i potresa na društvo i svakodnevni život.

Ostatak bogatog programa kojeg su organizirale galerije, muzeji, kazališta i sveučilišta diljem Hrvatske pogledajte na linku i ne propustite još jednu nezaboravnu Noć muzeja!

(Izvor: Hina, Press Rijeka 2020, Press kutak Noć muzeja)