Premijera Bizetove “Carmen” u HNK u Zagrebu 23. listopada

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u petak 23. listopada, jednu od deset najpopularnijih opera na svijetu, operu “Carmen”.

Bizetova Carmen svjetlo dana ugledala je davnog 3. ožujka 1875. godine u pariškoj Operi Comique. Ta je opera najpoznatije i najbolje djelo tog  francuskog skladatelja  koji je nedugo nakon njezine praizvedbe umro kao 36-godišnjak, ne znajući za uspjeh koji će to djelo postići. Naime,  prva izvedba opere Carmen vrlo je loše primljena od strane publike i kritičara. Publika se željela poistovjetiti s likovima iz opere,a opera Carmen opisuje sasvim drugi svijet. Tek kasnije opera Carmen postiže uspijeh, a Georges Bizet postaje priznat operni skladatelj.

Vječno aktualna Bizetova opera o ljubavi i slobodi vrlo je dobro poznata i onima koji nisu uobičajena operna publika ponajviše zbog strastvene ljubavne priče, napjeva toreadorove arije te  prizora koji suptilno citiraju španjolski folklor. Djelo je nastalo prema istoimenoj, ne osobito prihvaćenoj, pripovijetki Prospera Mériméea temeljenoj na istinitoj dramatičnoj i romantičnoj priči s primjesama surova realizma, o ljubavnome trokutu Ciganke Carmen, vojnika Don Josea i toreoadora Escamilla. Radnja se događa u Španjolskoj, u gradu Sevilli i okolnim planinama, oko 1820. godine za vrijeme koride.

Carmen je lijepa Ciganka koja radi u tvornici cigareta. Slobodnog je duha i živi ne pokoravajući se tuđim pravilima. Carmen upoznaje mladog vojnika Don Joséa i oni se zaljube. Ubrzo Carmen postaje nemirna, ostavlja Don Joséa i odlazi s toreadorom Escamillom.  Na kraju opere Don José preklinje Carmen da mu se vrati, ali ona to odbija. U napadu ljubomore Don José ubija Carmen.

Operom će ravnati maestro Marcello Mottadelli, a režiju, scenografiju i video dizajn potpisuje Arnaud Bernard.

Premijera predstave je 23. listopada a reprizne izvedbe su 24. i 27. listopada.

Photo: fb HNK