Premijera predstave “Van sebe” na Dubovačkim ljetnim igrama

Autorski projekt Nataše Rajković i Ivana Penovića “Van sebe” premijerno je prikazan u utorak navečer u dubrovačkim Lazaretima u sklopu dramskog programa 72. Dubrovačkih ljetnih igara.

“Van sebe” bavi se aktualnom temom migracija, a redateljica Nataša Rajković istaknula je povodom premijere kako je u stvaranju projekta puno razgovarala s migrantima, ali i ekspertima i povjesničarima.

“Htjeli smo bolje shvatiti današnji val migracija, premda se projekt tiče migracija kroz povijest. Nadam se da smo i Ivan Penović i ja uspjeli sačuvati samostalnost i svoj način rada i pristup kazališta, a da se publici sve učini povezano, spojivo i cjelovito”, rekla je Rajković.

Redatelj Ivan Penović naglasio je kako se kroz postupak nastanka predstave bavio migracijom kao osnovnom ljudskom osobinom jer se događa svima, u većoj ili manjoj mjeri.

“Definicija migracije je sama po sebi vrlo jednostavna, kao kretanje osobe s jednog lokaliteta na drugi. Nadam se da smo uspjeli pobjeći od medijskog pokrova pojma migranta kao izbjeglice ili izbjegličke krize. Dubrovnik u svojoj genezi, povijesti i bogatstvu proizlazi iz migracijske aktivnosti”, istaknuo je Penović.

Dodao je kako predstava pokušava omeđiti neuhvatljiv proces migracije i to dolaskom i odlaskom, odnosno trenucima priznanja da je ta potreba došla ili je nametnuta.

“Predstava se osvrće i na poziciju onih koji nisu migranti, a govore o migraciji te se njom na neki način koriste”, rekao je Penović.

Nataša Rajković i Ivan Penović potpisuju režiju predstave, kostimografkinja je Ana Mikulić, dizajner svjetla Elvis Butković, dok glumačku ekipu čine Nikša Butijer, Nataša Kopeč, Romina Tonković, Suzana Brezovac i Pavle Vrkljan.

Predstava se ostvaruje u sklopu trogodišnjeg projekta “Luka sanjara”, sufinanciranog sredstvima programa Europske unije “Kreativna Europa” u kojem su Dubrovačke ljetne igre vodeći partner, uz kulturne ustanove iz Ljubljane i Novog Sada.

Reprizne izvedbe autorskog projekta “Van sebe” zakazane su za 14. i 15. srpnja. (Hina)

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL