Premijera predstave “Glava lava“ na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama

Predstava „Glava lava“ prema romanu Ivana Salečića u adaptaciji Marijane Fumić i režiji Aide Bukvić premijerno je izvedena u petak navečer na igralištu pod Minčetom u sklopu dramskog programa 72. Dubrovačkih ljetnih igara.

„Glava lava“ bavi se suvremenim i nekadašnjim Dubrovnikom, s okosnicom na liku Ivana koji u Dubrovniku želi kupiti kuću, uz prikaz povijesti obitelji Gundulić.

Redateljica Aida Bukvić povodom premijere je istaknula kako joj poziv za rad na Dubrovačkim ljetnim igrama predstavlja čast, odgovornost i privilegij jer je dobila otvorene ruke u izboru autorskih suradnika i glumačke postave

„Dobila sam priliku izabrati najbolju moguću postavu, od veterana hrvatskog glumišta i Igara, preko srednje generacije do najmlađih glumaca. U ožujku sam prošla niz lokacija u Dubrovniku i na koncu smo se zadržali ispod Minčete, koji nam je ponudio i zidine i kamen, naznačenu vizuru grada“, rekla je Bukvić.

Dramaturginja Marijana Fumić istaknula je kako je prijevod opsežnog romana na kazališni jezik bio složen postupak.

„Naravno da velika količina podataka i događaja nije mogla stati u jednu predstavu, ali sam se potrudila da u predstavi budu svi najznačajniji motivi, problemi i teme. Trudila sam se da svaki lik zadrži karakter kako ga je Salečić zamislio. Nitko nije samo skica i epizoda već svatko ima što igrati“, rekla je Fumić.

Glumac Amar Bukvić istaknuo je kako je od rada u Zagrebu pa do vrhunca u Dubrovniku napravljena lijepa predstava u pozitivnoj atmosferi.

„Svakog dana smo otkrivali nešto novo. Neke sam glumce tek sad upoznao, a sjajni mladi glumci su napravili fantastične uloge. Ne vidim sebe kao glavnu ulogu, ovo je prava ansambl predstava“, izjavio je Bukvić.

Uz redateljicu Aidu Bukvić i dramaturginju Marijanu Fumić, autorski tim čine, među ostalima, i scenograf Ivo Knezović, za scenski pokret zadužena Blaženka Kovač-Carić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, oblikovatelj svjetla Martin Šatović i autor glazbe Maro Market.

Uz Bukvića u predstavi igraju Iva Kraljević, Jadranka Đokić, Dražen Šivak, Branimir Vidić-Flika, Doris Šarić-Kukuljica, Maro Martinović, Romano Nikolić, Marin Klišmanić, Gloria Dubelj i Veronika Mach.

Reprizne izvedbe zakazane su za 21., 22., 23. i 24. kolovoza. (Hina)

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL