Program povodom završnice Europske prijestolnice kulture Rijeka

Odlukom Stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama na području Primorsko-goranske županije, od 2. travnja 2021.g. obustavljeno je održavanje profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa, kino projekcija i izložbi u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima. To znači i da se značajan dio najavljenih programa travanjske EPK završnice nažalost neće može održati.

Međutim, vođene šetnje i ture gradom ostaju na rasporedu svake subote u travnju. Radi se o StreetArt šetnjama za djecu, vođenim turama Rijekom murala, turi Tragovima EPK 2020 te o Krešimirovoj turi – povijesnoj turi Krešimirovom ulicom.

Sve se ture i šetnje provode u skladu sa svim epidemiološkim mjerama te su ograničene na ukupno 9 sudionika i jednog vodiča. Za zainteresirane posjetitelje ove ture su besplatne, uz prethodne prijave odnosno podizanje ulaznica.

”Ove četiri ture koje danas najavljujemo sadržajno isprepliću našu EPK priču sa brojnim riječkim pričama o prošlosti ili sadašnjosti i vjerujem kako je riječ o programima koji će se nastaviti i nakon što projekt EPK završi”, rekla je u najavi direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota te je napomenula kako je riječ o programu koji je zanimljiv i za domaće i za strane posjetitelje.

”StreetArt šetnja za djecu razvijena je prije dvije godine u suradnji s programskim pravcem Dječja kuća i do sada smo je provodili u sklopu festivala Tobogan. Vjerujem kako je riječ o programu koji ćemo nastaviti provoditi i u budućnosti jer pruža priliku djeci da se na zanimljiv način upoznaju s uličnom umjetnosti i na koje se sve načine može promatrati javni prostor”, rekla je Ivana Lučić, muzejska pedagoginja MMSU-a.

Ture je najavio i Dominik Grdić, producent programa Rijeka murala: ”Festival Rijeka murala nastao je u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture i u planu nam je nastaviti ga provoditi i u 2021. godini, a građani će dobiti priliku pogledati sve ono što je do sada napravljeno. Na ovoj ćemo turi, osim što ćemo pokazati uličnu umjetnost, posjetitelje upoznati i sa svim onim procesima koji dovode do realizacije jednog takvog projekta, na koje su načine odabirane teme murala koji trajno krase naš grad, a moći će saznati i više o umjetnicima koji stoje iza njih. Također, pod vodstvom umjetnika Vladimira Tomića MOSK-a posjetitelji će i sami imati priliku okušati se u izradi jednog murala”, zaključio je Grdić.

(Izvor: EPK Rijeka press)