Program u čast Miri Furlan u kinu Tuškanac

Zagrebačko kino Tuškanac od 26. do 29. ožujka pripremilo je poseban program u čast preminuloj glumici Miri Furlan. Program će otvoriti film ”U raljama života” Rajka Grlića prilikom čega će uvodnu riječ o poznatoj glumici i njezinim filmovima održati viši filmski arhivist Juraj Kukoč.

“Mira Furlan bila je istinska zvijezda hrvatskog i jugoslavenskog glumišta, a u hrvatskom filmu najčešće je glumila ljubavnice”, ističe se u najavi programa.

Kako se dodaje, posjetitelji će ju kao strastvenu i odlučnu ljubavnicu moći vidjeti u popularnim filmovima napravljenim prema književnim klasicima “Kiklop” Antuna Vrdoljaka, “Horvatov izbor” Eduarda Galića, a kao skromnu i samozatajnu ljubavnicu u Grlićevom “Za sreću je potrebno troje”.

U crnogorskom filmu, kojega prati status kultnog ostvarenja, “Lepota poroka”  Živka Nikolića glumi seljanku koja doživljava intimno oslobođenje.

Prikazat će se i dva srpska filma, “Braća po materi” Zdravka Šotre i “Za sada bez dobrog naslova” Srđana Karanovića, u kojima Furlan glumi žrtvu etničko-ideoloških sukoba koji najavljuju jugoslavenske ratove, a na neki način i njezinu osobnu traumu iz devedesetih, kada je zbog javnih pritisaka morala napustiti ove prostore.

Ulaz na filmove “U raljama života”, “Kiklop”, “Horvatov izbor” i “Za sreću je potrebno troje” je besplatan, dok se na ostale filmove u programu ulaz naplaćuje po redovnoj cijeni.

(Izvor: Hina, Goran Kovačić/Pixsell)