“Propustili ste, pogledajte” – nova sezona HNK u Splitu

Nakon prošle sezone koja je zbog pandemije uzrokovane korona virusom  bila obilježena znatno manjim brojem izvedbi, nova sezona Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu odvijat će se pod geslom “Propustili ste, pogledajte” u kojoj će se uz premijerne predstave ponuditi i neki prošlosezonski naslovi.

Prva plesna predstava u sezoni bit će “Venatus/Migrations” Aarona Koka koja će nakon izvedbi na otvorenom u sklopu 67. Splitskog ljeta na kazališnim daskama premijerno biti izvedena 7. listopada, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare održanoj u splitskom kazalištu.

Riječ je o dva neoklasična baleta nastala na glazbu Szymona Brzoske (Venatus) i Kirilla Richtera (Migrations), koji govore o traumama ljudi izloženih migracijama, o uklapanju u novo društvu, prilagođavanju rutinama i kulturi koja okružuje pojedinca.

Koreograf predstave Aaron Kok rođen je 1995. u Sidneyu u Australiji, a od 2017. je solist Baleta HNK Split.

Ravnatelj Baleta Ilir Kerni najavio je predstojeću baletnu sezonu splitskoga HNK u kojoj će u svibnju sljedeće godine premijerno biti izvedena predstavu “Onjegin” u koreografiji Vasilija Medvedeva i na glazbu iz probranih djela Petra Iljiča Čajkovskog.

“Mozart a 2 – Don Juan”, “Esmeralda”, “Labuđe jezero” i brojni drugi poznati naslovi

Splitski će balet na pozornicu kazališta prenijeti i drugi plesni naslov sa Splitskog ljeta, “Mozart a 2 – Don Juan” francuskog koreografa Thierrya Malandaina zaživjeti, a grupa modernog plesa Baletnog studija HNK Split, premijerno će izvesti koreografiju njihova voditelja Remusa Dimachea “Karneval životinja” Camille Saint-Saënsa, a orkestrom će dirigirati maestro Jure Bučević.

Na programu će biti i reprize baleta “Esmeralda” Cesarea Pugnija, “Orašara” i “Labuđeg jezera” P. I. Čajkovskog, predstava “Correr o fado” te Baletna gala-večer.

Predstavljajući glazbeni program, maestro Jure Bučević istaknuo je da se za Valentinovo sljedeće godine priprema premijera Verdijeve opere “Krabuljni ples” pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Ozrena Prohića.

Naša najpopularnija i u svijetu najizvođenija opera “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca u režiji Krešimira Dolenčića, trenutno najdugovječnija predstava splitskoga HNK, 30. studenoga obilježit će 20 godina od premijere, a izvedbom će ravnati maestro Hari Zlodre.

Bogati koncertni program

Koncertno će biti izvedena Puccinijeva opera “Suor Angelica”, pod ravnanjem maestra Bučevića, a reprizni naslovi u ovoj sezoni bit će Mascagnijeva “Cavalleria rusticana”, Puccinijeva “Madama Butterfly”, Verdijev “Rigoletto” i Tijardovićeva opereta “Spli’ski akvarel”.

Koncertni program obuhvaća izvedbu Requiema u c-molu za zbor i orkestar Luigija Cherubinija na Dušni dan, kojom će ravnati maestro Veton Marevci, Božićni koncert Zbora HNK Split i Puhačkog orkestra HRM s dirigentima Tonćom Ćićerićem i Vetonom Marevcijem te tradicionalne tri izvedbe Novogodišnjeg koncerta pod ravnanjem maestra Bučevića.

Simfonijskim koncertom s djelima Ante Grgina u siječnju će ravnati maestro Lipanović, a u svibnju će se nastaviti tradicija zajedničkog simfonijskog muziciranja profesionalnih i studenata glazbe u projektu Filharmonija budućnosti kojim će ravnati maestra Gianna Fratta.

U dramskom su programu predviđene četiri premijere, dva djela suvremenih splitskih autorica i dva dramska klasika.

Premijera predstave “U malu je uša đava”, dramatizacije književnog hita Tisje Kljaković Braić u režiji Marija Kovača, planirana je za prosinac, a drama “55 kvadrata” Ivane Vuković koju režira Ivan Plazibat premijerno će biti izvedena u veljači.

Goran Golovko režirat će “Večeras improviziramo” Luigija Pirandella. Premijera te predstave planirana je za kraj veljače, a Čehovljeva drama “Tri sestre” u režiji Nenni Delmestre premijerno će biti izvedena u travnju.

Reprizno će se izvoditi mjuzikl “Bambina” Ane Tonković Dolenčić i Nene Belana, “Lepurica” Ane Prolić, drama nastala po “Pigmalionu” G. B. Shawa i “Kukci… zaustavljena priča” braće Čapek.

Splitska će publika moći pogledati i “Usidrene” Elvisa Bošnjaka, “Francuzicu” Ilije Zovka, “Laponiju” Cristine Clemente i Marca Angeleta, “… a mobitel i dalje zvoni” Sare Ruhl, “Povratak” Harolda Pintera te “Gloriju” Ranka Marinkovića.

Zbog još nesigurne pandemijske situacije ni u ovoj sezoni neće biti pretplata, a svi kazališni pretplatnici iz sezone 2019/20 i dalje imaju pravo na popust od 20 posto na sve ulaznice. (Hina).

Photo: freepik