Prvi Art simpozij otvoren u Balama

Prvi Art simpozij odnosno simpozij umjetnosti u Balama otvoren je sinoć u kultnoj, istarskoj jazz konobi “Kamene priče”.

Sinoćnji skup, u kojem je je veći dio večeri bio usmjeren i posvećen raspravi o kulturi u Hrvatskoj, u jednom dijelu bio posvećen i Astoru Pantaleónu Piazzolli, argentinskom skladatelju tanga, aranžeru i sviraču bandoneona te slavnom piscu Jorgeu Luisu Borgesu.

O njima je govorio poznati hrvatski glumac, dramski umjetnik, redatelj i scenarist Goran Matović koji će boravak u Istri i Balama iskoristiti za pripremanje Borgesove predstave koja bi se trebala održati u srpnju.

“Grad ne čine zgrade, grad čine ljudi”, rekao je Matović koji je organizatorima i kulturnim djelatnicima govorio o iskustvima u organizaciji manifestacija “Zagreb, grad poezije”, o Festivalu Miroslav Krleža i Književno-kulturnoj manifestaciji “S Tinom u Vrgorcu”, kao i o ideji da se povežu gradovi kroz koje su prolazili veliki hrvatski književnici.

“Namjera skupa je objasniti kako Matović, ali i mi organizatori Art simpozija zamišljamo graditi gradove kulturom, a ne samo cementom i interesnim pričama”, rekao je organizator Art simpozija Tomislav Pavleka. Dodao je kako je cijeli događaj je zapravo uvod u Art simpozij koji bi trebao trajati do rujna.

“Svijet se mijenja, a i mi s njim. Uvjeti života i načini preživljavanja se prilagođavaju sve razornijim trendovima zapuštanja istinskih vrijednosti umjetnosti kao nasušne potrebe u svakom obliku evolucije homosapiensa”, ustvrdio je Pavleka poručivši kako je “posljednji trenutak za spas dostojanstva umjetnosti i načina komunikacije među ljudima”.

Rekao je i da im je 15 godina namjera bila da u “Kamenim pričama”, svojevrsnom kulturnom klubu, u suradnji s Balama kao cjelovitim mjestom dobrih namjera razvoja standarda uma i življenja, provoditi njihov način komuniciranja s publikom i posjetiteljima.

“Gotovo da i nema naroda i zemlje iz koje nam nisu stigli glazbenici svirati u Bale. Samim tim internacionaliziranjem velike kulturološke snage, kroz svih 15 godina izgradili smo jezgru zdrave umjetnosti”, poručio je Pavleka.

Napomenuo je kako je Art Simpozij izrastao prirodno, kao posljedica dugih druženja posebnih i raznovrsnih ljudi koji stvaraju umjetnost.

Info & photo: Hina, Dusko Marusic/PIXSELL