“Ptice umiru pjevajući” – bezvremenski klasik u izdanju nakladnika “Znanje”

“Prema jednoj legendi postoji ptica koja pjeva samo jednom u svom životu, ljepše nego bilo koji drugi stvor na ovoj zemlji. Od trenutka kad napusti gnijezdo ta ptica traži trnovito drvo, i nema mira dok ga ne nađe. Uvuče se među njegove divlje, isprepletene grane, i pjevajući nabode svoje tijelo na najduži, najoštriji trn. Dok umire, njen bol prerasta u pjesmu daleko ljepšu od pjesme slavuja i ševe. Cijena te predivne pjesme je život, ali čitav svijet zastaje da sluša, a Bog na nebu se osmjehuje. Jer ono najbolje što postoji može se dobiti samo pod cijenu velike boli…” – ili bar tako kaže legenda.

Nakladnik Znanje objavio je klasik svjetske književnosti “Ptice umiru pjevajući” spisateljice Colleen McCullough. Priča je to o zabranjenoj ljubavi između mlade djevojke i karizmatičnog svećenika po kojoj je 1983. godine snimljena istoimena mini-serija u rekordnom roku postala je druga po gledanosti svih vremena u SAD-u.

Bezvremenski klasik koji je osvojio milijune čitatelja

Ova ljubavno-obiteljska saga uglavnom se događa na Novom Zelandu te na australskim visoravnima, u prekrasnim, iako surovim i okrutnim predjelima, na bogatoj farmi s nepreglednim stadima merino ovaca.

To je Drogheda, mjesto na kojem se isprepliću sudbine nekoliko generacija likova više ili manje povezanih s obitelji Cleary koja krvavo radi i održava farmu pa i kad vremenske nepogode prijete potpunim uništenjem.
Radnja romana  događa se u periodu od 1915. – 1969., a sve natkriljuje prekrasna ljubavna priča o Meggie, jedinoj kćeri u djecom bogatoj obitelji, i katoličkom svećeniku Ralphu de Bricassartu.
Ljubav je to nezamisliva i nedopustiva, ljubav koja u trenutku pobjeđuje dužnost, savjest i ljubav prema Bogu.
No sve su velike ljubavi tragične, poput sudbine ptice koja najljepšu pjesmu plaća vlastitim životom.
Jer ono najbolje što postoji može se dobiti samo po cijenu vlastite boli.

Colleen McCullough australska je spisateljica rođena 1937. godine u Novom Južnom Walesu. Njezina spisateljska karijera započinje objavom romana “Tim” (1974.), no iako je objavila više od petnaestak knjiga, svjetsku slavu postiže upravo romanom “Ptice umiru pjevajući” (The Thorn Birds), objavljenim 1977.

U prijevodu Nikole Kršića i u izdanju Znanja, roman “Ptice umiru pjevajući” dostupan je u svim bolje opremljenim knjižarama i na webshopu znanje.hr.

Info: Hina