Film ”Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić online od 3. prosinca u Hrvatskoj

Film ”Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić o genocidu u Srebrenici, nakon svjetske premijere na filmskom festivalu u Veneciji, bit će dostupan od 3. prosinca na online platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba. Riječ je o prvom dugometražnom igranom ostvarenju posvećenom najvećem zločinu u Europi poslije Drugog svjetskog rata, o kojemu se progovara kroz priču o Aidi, nekadašnjoj profesorici koja tijekom ljeta 1995. radi kao prevoditeljica za Ujedinjene narode u Srebrenici.

“Kada srpska vojska uđe u grad, trideset tisuća stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina obitelj, traži spas u bazi UN-a, a Aida je uvjerena da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni”, napominje se u najavi filma. U filmu glume Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.

Na festivalu u Antaliji ovjenčan je nagradom za najbolji strani film, dok je na festivalu El Gouna osvojio Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić priznanje za najbolju žensku ulogu. Na nedavno održanom Arras Film festivalu osvojio je nagradu Zlatni atlas za najbolji film.