Reakcija Ministarstva kulture i medija na otvoreno pismo glumaca/zaposlenika javnih kazališta i dijela strukovnih udruga

Ministarstvo kulture i medija primilo je dopis u formi peticije i otvorenog pisma koje su potpisali glumci/zaposlenici javnih kazališta i dio strukovnih udruga vezano uz dodjelu potpora samostalnim umjetnicima i nezavisnim profesionalcima u području kulture uslijed pandemije.

U reakciji na dopis Ministarstvo kulture i medija navodi da je cijelim nizom mjera i velikim brojem ad-hoc natječaja osiguralo novac za financiranje poglavito neovisnog kulturnog sektora te se ne slaže s tvrdnjom iz peticije glumaca i udruga da su poduzete mjere i odluke diskriminatorne. Također,  ističu da dijele zabrinutost zbog teške situacije u kojoj su se našli brojni umjetnici pogođeni krizom koja je zahvatila sve razine društva i snažno pogodila prije svega samostalne umjetnike kao i nezavisne profesionalce u području kulture.

‘Mjerama koje poduzima od početka pojave pandemije koronavirusa, Ministarstvo nastoji ublažiti posljedice iste na materijalni status umjetnika i obuhvatiti sve umjetnike i kulturne djelatnike koji su izgubili mogućnost djelovanja  (ili su djelomično onemogućeni). U okviru rebalansa Ministarstvo je osiguralo 48 milijuna kuna za Krizni fond za pomoć kulturnom i medijskom sektoru te 35 milijuna kuna za provedbu poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura online koji se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda’ poručuju iz Ministarstva.

Poduzete mjere nisu diskriminatorne – poručuju iz Ministarstva

“Tijekom cijelog ovog razdoblja, sektor kulture obuhvaćen je linearnim mjerama Vlade za pomoć gospodarstvu. Drugim riječima, zaposlenici tvrtki ili umjetničkih organizacija koji mogu dokazati pad prihoda zbog okolnosti pandemije imaju pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta”,

Ističe se  i da se, paralelno s poduzetim mjerama pomoći umjetnicima, nastavilo objavljivati i provoditi javne pozive i natječaje kroz koje se dodatno sufinanciraju pojedini sektori ili reagira na uočene nedostatke i potrebe u polju kulture, a u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) izrađuje i posebne preporuke za obavljanje kulturno umjetničkih djelatnosti za vrijeme trajanja pandemije.

Zbog svega navedenog, ne možemo se složiti s tvrdnjama iznesenima u peticiji da su poduzete mjere i odluke diskriminatorne, poručuju iz Ministarstva kulture i medija, no dopuštaju “da uvid javnosti u njih nije cjelovit”.

Stoga je Ministratvo kulture i medija na svojim mrežnim stranicama objavlo poduzete mjere i aktivnosti za pomoć umjetnicima:

U prvom valu pandemije, kod potpunog zatvaranja, kroz šest mjera Ministarstvo je nastojalo osigurati potporu umjetnicima koji su izgubili mogućnost djelovanja, u drugoj fazi je razrađen niz mjera za obavljanje umjetničke djelatnosti što je pridonijelo pokretanju dijela kulturne proizvodnje, distribucije i korištenju kulturnih sadržaja.

U tijeku je treća faza u kojoj je “nastavljeno s uspostavljanjem mjera usmjerenih na potpore kulturnom sektoru kojima će se dodatno podržati odvijanje umjetničkih aktivnosti i djelovanje u svim kulturnim djelatnostima”.

Koje su sve mjere potpore kulturnom sektoru, odluke i javni pozivi objavljeni od ožujka ove godine možete pronaći u Priopćenju Ministarstva

Izvor: Hina Photo:  frepeek