Redateljica ”Dnevnika Diane Budisavljević” uvrštena u Eurimagesov ”Zlatni album – redateljice”

Redateljica filma ”Dnevnik Diane Budisavljević” Dana Budisavljević uvrštena je u među pedeset redateljica kojima je posvećeno prvo izdanje publikacije ”Zlatni album – redateljice” koprodukcijskog fonda Vijeća Europe, Eurimagesa. U publikaciju je uvrštena i hrvatska manjinska koprodukcija ”Bog postoji, njeno ime je Petrunija” makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske.

”Podrška Eurimagesa bila je ključna za realizaciju filma, kao i podrška filmskih centara Hrvatske, Slovenije i Srbije, čime smo stekli uvjete da se natječemo za sredstva Eurimagesa. Eurimges snažno potiče ravnopravnosti spolova u filmskoj industriji tako da i ovaj Zlatni album vidim kao korak prema boljolj vidljivosti autorica na europskoj filmskoj sceni” poručila je redateljica.

Filmovi u publikaciji ”Zlatni album – redateljice” predstavljaju raznolikost ženskog talenta u državama članica Eurimagesa. Fond potiče međunarodnu suradnju i kulturnu raznolikost izvan nacionalnih granica. Iz Eurimagesa poručuju da je poboljšanje vidljivosti redateljica ključno sredstvo za poticanje rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji i jedan od ciljeva Strategije ravnopravnosti spolova.

Film ”Dnevnik Diane Budisavljević” nastao je u produkciji Hulahopa iz Zagreba, u suradnji sa slovenskim i srpskim producentima December i This and That Production. Film je svoju premijeru imao na Pulskom filmskom festivalu 2019. godine, gdje je osvojio čak šest nagrada, te je prikazan na nizu međunarodnih festivala i u hrvatskim kinima.

(Izvor: Hina, Pixsell.com)