Riječki HNK Ivana pl. Zajca predstavio novu sezonu

HNK Ivana pl. Zajca je umjetničkim događanjem pod nazivom After hours u srijedu na prostoru pokraj zgrade kazališta, u kojem su sudjelovali članovi svih ansambala, predstavio sezonu 2021./2022.

Hrvatska drama premijerno će u studenom postaviti dramu “232,778 °C” po motivima romana Raya Bradburyja “Fahrenheit 451”. Redatelj i autor prilagodbe je Ivan Penović. U istom mjesecu će se u koprodukciji s Teatrom Poco Loco i u suradnji s Riječkim kazalištem mladih “Kamov” premijerno postaviti predstava “I Cyrano i djevojčica” po motivima romana Edmonda Rostanda “Cyrano de Bergerac”. Roman je prilagodio i predstavu režira Guiliermo Baldo.

U režiji Vita Taufera u veljači će premijerno biti izvedena predstava “Amarcord” po filmu Federica Fellinija i u prilagodbi Dore Delbianco. Franka Perković je redateljica predstave Williama Shakespeara “Na tri kralja ili kako hoćete” po tekstu u prilagodbi Gorana Ferčeca.

Talijanska drama premijerno će izvesti mjuzikl “Baciami, Cate (Poljubi me Kato)” Belle i Samuela Spewacka te Cole Portera, po prilagodbi Igora Weidlicha, a u režiji i koreografiji Tihane Strmečki. Predstava se izvodi u koprodukciji s Concord Theatricals u ime Tams-Witmark. Nadalje, Talijanska drama priprema premijeru autorskog projekta glumca ovog ansambla Giuseppea Nicodema “Trilogia delle inteligenze artificiali (Trilogija umjetnih inteligencija)”, koja se sastoji od predstava “Il bonsai ha i rami corti (Bonsai ima kratke grančice)”, “Il rider, la nonna e il inteligenze artificiali (Rider, nona i umjetna inteligencija)” i “Le inteligenze artificiali al welness (Umjetna inteligencija u welnessu)”. 

Ovaj ansambl priprema i premijeru glazbene komedije “LockClown” Angela Cecchelina i Davidea Calabresea, u režiji Davidea Calabresea u listopadu 2021, predstave “Eclissi (Pomrčina)” autora i redatelja Nenada Pavlovića i predstave “Variazione enigmatiche (Enigmatske varijacije)” po tekstu Erica-Emanuela Schmitta, koju režira Neva Rošić. Posljednja premijera Talijanske drame u sljedećoj sezoni je “E la nave va (I brod plovi)” po tekstu Federica Fellinija, redatelja Igora Pisonija.

U studenom riječka Opera premijerno postavlja prvi put u Rijeci “Čarobnu frulu” Wolfganga Amadeusa Mozarta, redateljice Renate Carole Gatice i uz dirigiranje Valentina Egela. U suradnji s Talijanskom dramom i u koprodukciji s HNK U Osijeku u ožujku 2022. će se izvesti opere “Arlechino” Ferucia Busonija i “Gianni Schicchi” Giacoma Puccinija. Redatelji su Marin Blažević (“Arlechino”) i Fabrizio Melano (“Giani Scchicchi”). Nastupit će Anamarija Knego, Giorgio Surian, Aljaž Farasin i drugi.

U ožujku 2021. godine bit će u istoj večeri obnova opere Henryja Purcella “Didona i Enej” u režiji Mirve Kaivukangas te riječka praizvedba opere “Erwartung (Iščekivanje)” Arnolda Schönberga s Dubravkom Šeparović Mušović u režiji Marina Blaževića.

Riječki Balet u sljedećoj sezoni priprema premijere baleta Sergeja Prokofjeva “Romeo i Julija” u travnju 2022. po koreografiji i konceptu Jirija Bubeničeka te Mediteranske trilogije u veljači te godine. Ona se sastoji od baleta “Pulcinella” Igora Stravinskog i Giovannija Battiste Pergolesija u koreografiji Giovannija di Palme, “Poslijepodneva jednog fauna” kojeg je po glazbi Clauda Debussyja koreografirala Maša Kolar i “Španjolske rapsodije” Mauricea Ravela u koreografiji Filipea Portugala.

(Izvor: Hina, foto: Goran Kovacic/PIXSELL)