Riječko ”Ljeto u prijestolnici” ugostilo je više od 53 tisuće posjetitelja na 390 programa

Tristodevedeset kulturno-umjetničkih programa koje je ukupno pohodilo nešto više od pedeset tri tisuće posjetitelja – najkraći je rezime riječkog Ljeta u prijestolnici – objedinjenih kulturnih zbivanja koja su obilježila ljetno razdoblje 2020., godine u kojoj je Rijeka u veljači ponosno ponijela titulu Europske prijestolnice kulture, da bi se samo mjesec i pol nakon otvorenja EPK suočila s tzv. „novim nenormalnim“ – svjetskom pandemijom COVIDA 19.

Nakon proljetnog sveprisutnog lockdowna, već u svibnju su kulturne ustanove u Rijeci provodile online programe i krenule s pop-up izvedbama na otvorenom, u pojedinim gradskim kvartovima. Paralelno, s obzirom na financijsku krizu koju je pandemija prouzročila, radilo se na preoblikovanju
kulturno-umjetničkog programa projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci, a tijekom lipnja započela je provedba pojedinih događanja koja su sastavni dio ovog projekta.

Za bogato kulturno ljeto 2020., u promijenjenim okolnostima organizacije i uz poštivanje svih posebnih mjera zaštite od zaraze korona virusom, zaslužne su gradske kulturne ustanove (HNK Ivana pl. Zajca, Art kino, HKD na Sušaku, Gradsko kazalište lutaka, Gradska knjižnica, Muzej
moderne i suvremene umjetnosti), tvrtka Rijeka 2020, Delta Lab, udruga Drugo more, ali i brojne druge umjetničke organizacije i pojedinci koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi kulturno- umjetničkih programa.

Tristotinjak programa održalo se pod kapom 5 gradskih kulturnih ustanova, među njima i dio programa koji su sastavni dio EPK projekta. Tvrtka Rijeka 2020 je organizirala provedbu sedamdeset četiri kulturna programa, Delta Lab šest programa, a Drugo more devet. (Rijeka 2020)