Rijeka postaje Baltazar Grad!

Profesor Balthazar jedan je od najpoznatijih animiranih likova nastalih u Hrvatskoj koji je do danas ostao najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma. Serija je osim u Hrvatskoj postigla veliki uspjeh i u inozemstvu. Njegov je idejni začetnik i glavni autor Zlatko Grgić. Grgić je 59 epizoda, snimanih od 1967. do 1971. godine, načinio u suradnji s grupom autora. Jedan od ključnih suradnika bio je Zlatko Bourek. On je bio zadužen za likovno stvaranje izmaštanoga grada u kojemu živi Baltazar. Bourek je izjavio kako mu je kao model za neobičan grad najvećim dijelom poslužila Rijeka. Zbog toga je bilo prirodno prvu veliku izložbu posvećenu Balthazaru održati upravo u gradu Rijeci, gdje će se profesor osjećati kao kod kuće.

Otvorenje izložbe za građane održat će se u subotu 24. listopada uz poštovanje svih mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite te će trajati od 10 do 17 sati. Ulaznice za otvorenje predviđene su za 5 termina u razdoblju od 10 do 17 sati u subotu, na dan otvorenja. Svi posjetitelji prilikom obilaska izložbe trebaju nositi zaštitne maske a prostor se redovito dezinficira.

Zbog ograničenog broja ljudi koji mogu prisustvovati događaju za otvorenje izložbe predviđeno je 250 besplatnih ulaznica koje se od petka, 16. listopada mogu preuzeti u Informativnom centru Grada Rijeke (RI-info, Korzo 18 b).

Izložba je postavljena kao otvoreni prostor odnosno grad i od posjetitelja traži aktivno sudjelovanje kroz razne instalacije, rješavanje zadataka i zagonetki. Grad uključuje ulice, zgrade i trgove, a artefakti prate pojedine dijelove iz serije. Artefakti koje izložba uključuje dio su ne samo hrvatske već i inozemne arhive. Kustos izložbe je Željko Luketić dok dizajn postave i vizualnog identiteta izložbe potpisuje studio Brigada iz Zagreba.

Izvor fotografije: Pixsell