Rođendan Muzeja suvremene umjetnosti u posebnim uvjetima

Muzej suvremene umjetnosti (MSU) ove će godine proslaviti svoj rođendan u subotu, 12. prosinca, uz razna događanja ali u posebnim uvjetima.

Ravnateljica muzeja Snježana Pintarić rekla je kako su, unatoč pandemiji, odlučiti obilježiti tradicionalni Dan MSU i otvoriti vrata muzeja posjetiteljima  uz pridržavanje propisanih mjera. “Naša je publika navikla da na taj dan imaju slobodan ulaz i očekuju od nas da organiziramo razne programe”, dodala je, najavivši raznovrstan program za posjetitelje raznih interesa i dobnih skupina.

Posjetitelje očekuje plesna predstava te čak tri nove izložbe, velika i zanimljiva izložba o strip i vizualnoj kulturi u Hrvatskoj, izvrsna monografska izložba Duje Jurića i fantastična izložba novih radova Ines Krasić.

Izložba ”Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj” predstavlja strip stvaralaštvo u europskom i međunarodnom kontekstu kao devetu umjetnost s njezinom poviješću, razvojem i antologijskim autoricama i autorima. Tema će se predstaviti kroz radove pedesetak autora i devet tematskih cjelina – Strip junaci i junakinje, Strip i karikatura, Strip i film, Strip i animacija, Medijacija stripom, Strip za djecu i mlade, Strip i izdavaštvo, Estetika stripa u javnom prostoru, Muzealizacija stripa.

Izložba ”Mreža oprostorene slike” retrospektiva je stvaralaštva umjetnika Duje Jurića. “U svojem više desetljetnom umjetničkom radu Duje Jurić snažno je obilježio suvremenu likovnu scenu radovima u maniri geometrijske apstrakcije te je izgradio osobni prepoznatljiv, autentičan likovni jezik te se potvrdio kao najdosljedniji i najradikalniji protagonist nove estetike konstruktivnog i neoplastičkog slikarstva kao oblika apstrakcije u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti”, napominje se.

Izložba “Ekspedicija“ predstavlja Ines Krasić kroz njezin procesualni umjetnički pristup kojim kreira nove doživljaje, te stvara nove prostore za istraživanje i povezivanje umjetnika i publike. “Takvim pristupom umjetnica potiče publiku na nova istraživanja i ponovno otkrivanje (ne)uobičajenih pejzaža svakodnevnice” rečeno je u najavi.

(Izvor: Hina, Unsplash.com)