Samoborska glazbena jesen od 25. rujna do 3. listopada

Samoborska glazbena jesen održat će se od 25. rujna do 3. listopada, a otvara je Festivalski komorni orkestar koji će u crkvi sv. Anastazije izvesti 1. simfoniju u D-duru Gustava Mahlera pod ravnanjem maestra Vetona Marevcija.

Samoborska glazbena jesen festival je koji već 46. godinu zaredom promiče vrhunsku umjetnost. Posebno tijekom posljednjih dvadesetak godina, festival se opsegom te kvalitetom i raznolikošću programa razvio u manifestaciju koja svojim sadržajem predstavlja kulturnu vrijednost od nacionalnoga značaja.

Festival u svoj program s radošću prima najrazličitije profile koncerata i projekata, od rane glazbe pa sve do suvremenoga izričaja, od solističkih nastupa pa sve do koncerata simfonijskog orkestra, a svim tim programima zajednička je iznimnost i posebnost sadržaja, visoka razina njegova predstavljanja i interpretacije te istinski entuzijazam u stvaranju umjetnosti i prenošenju njezine poruke.

Tijekom devet dana festivala održat će se 13 koncerata na kojima će nastupiti 44 glazbenika, a kao dodatnu vrijednost festivala organizatori ističu dva projekta namijenjena mladim talentima. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić održat će se 18. put, od 27. do 29. rujna, kada će u Župnoj crkvi sv. Anastazije biti proglašeni pobjednici natjecanja, dok će pobjednici 10. skladateljskog natjecanja New Note biti  proglašeni 1. listopada.

Festival vodi posebnu brigu o hrvatskim autorima, kako onima iz glazbene povijesti, tako i suvremenim, živućim autorima. Jedan od značajnijih projekata u tom je smislu i narudžba novoga djela hrvatskoga skladatelja, koju festival naručuje svake godine za pobjednika natjecanja Ferdo Livadić. Ove godine to je Mirela Ivičević, jedna od najuspješnijih hrvatskih skladateljica koja je napisala djelo za flautu solo, a praizvest će ga prošlogodišnja laureatkinja Livadića, flautistica Lucija Stilinović, najavljuju organizatori Samoborske glazbene jeseni.

(Izvor; Hina, foto: Facebook)