Sarajevo Film Festival – online

Unatoč trudu i želji da se ovogodišnji Sarajevo film festival održi na klasičan način, slijedom uputa i informacija Stožera civilne zaštite Kantona Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva festival će se ipak održat će se u virtualnom obliku. Kako prenose organizatori: “Odluka je donešena na osnovu uputa i informacija Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 04.08.2020. Sarajevo Film Festival na ovaj način potvrđuje odgovornost i obavezu prema zajednici u kojoj djeluje.”
Iako će nam nedostajati klasični program sarajevskog festivala, odlična je vijest da će prvi put film festival biti dostupan gledateljima iz cijele regije koji će pojedine filmove ili čitav program moći pratiti preko online platforme ondemand.sff.ba. Osim filmova, putem ove platforme bit će omogućen pristup i pratećim programima, kao što su predavanja i razgovori sa autorima. Inače na crvenom tepihu Sarajevo film festivala niz godina mogli smo vidjeti brojne poznate osobe iz svijeta, filma kulture i glazbe iz cijele regije. Tako smo i na prošlogodišnjem izdanju mogli vidjeti Lejlu i Tarika Filipovića, Jelenu Veljaču, Jadranku Đurić, Božu Vreću, Juditu Franković, Gorana Bogdana i druge.
Ovogodišnji festival otvara se 14. kolovoza u 20 sati sa svjetskom premijerom filma ‘Koncentriši se, baba’ Pjera Žalice.

Original članak: https://www.sff.ba/novost/11349/26.-sarajevo-film-festival-iskljucivo-online