Sarajevo Film Festival u brojkama

Ovogodišnje izdanje  Sarajevo Film festivala,  koje je u periodu od 14. – 21. kolovoza održano u online formatu otvoreno je  premijerom filma Pjera Žalice “Koncentriši se, baba” koju je u dva sata od početka prikazivanja pogledalo gotovo 14.000 gledatelja u 42 zemlje.

Sveukupno, online izdanje popratilo je 320 predstavnika medija, 1536 gostiju iz 47 zemalja te više od 130.000 gledatelja iz 59 zemalja svijeta, a za potrebe održavanja online izdanja angažirano je čak 250 osoba.

Ukupno je prikazano 187 filmova iz 56 zemalja, od kojih je 64 imalo svoje svjetske, a 8 međunarodne premijere. 49 filmova bilo je u natjecateljskim programima, od čega je bilo 29 svjetskih premijera.

Održano je 5 Masterclass razgovora: s režiserom Michelom Hazanaviciusom, glumicom Bérénice Bejo, režiserom Michelom Francom – dobitnikom Počasnog Srca Sarajeva i gosta programa Posvećeno, glumcem Madsom Mikkelsenom – dobitnikom Počasnog Srca Sarajeva i režiserom Rithyjem Panhom.

Organizirano  je 13 panel diskusija s vodećim profesionalcima u okviru CineLink razgovora, 15 webinara za mlade filmske profesionalce, te više od 800 sastanka vezanih za ostvarivanje suradnje na realizaciji 49 novih filmskih projekata predstavljenih na CineLinku.

Održana je svečana online ceremonija koja je snimljena u Narodnom pozorištu u Sarajevu i tom prilikom su dodijeljene nagrade Srce Sarajeva.  Nagrada za najbolji film 26. SFF-a otišla je u ruke reditelja Visara Morina za film “Exil“, a detaljan popis svih nagrada možete pogledati na linku: https://www.sff.ba/novost/11423/nagrade-26.-sarajevo-film-festivala

Iako je festival završen, ljubitelji sedme umjetnosti mogu  nastaviti gledati filmove iz programa 26. Sarajevo Film Festivala na festivalskoj online platformi, koja ostaje aktivna do 28. kolovoza ove godine.

Dobitnike Srca Sarajeva i ostalih nagrada 26. Sarajevo Film Festivala filmska možete pogledati u posebnom paketu po promotivnoj cijeni, dostupnom na sljedećem linku: https://ondemand.sff.ba/bundle/dobitnici-nagrada-2020-award-winners-2020/.

Ostali filmovi dostupni su za gledanje do datuma označenih na svakom filmu pojedinačno na ondemand.sff.ba.  Za gledatelje iz cijelog svijeta  ostaju dostupna dva bh. filma do 28. kolovoza: film KONCENTRIŠI SE, BABA, scenariste i reditelja Pjera Žalice, i film PUN MJESEC reditelja Nermina Hamzagića.