“Silmarillion”, – roman koji je Tolkien pisao cijeli život dostupan u knjižarama Školske knjige

Nakon novih hrvatskih prijevoda ‘Hobita’ i ‘Gospodara prstenova’, izdavačka kuća Lumen objavila je ‘Silmarillion’, ‘nezaobilazan roman za sve ljubitelje J. R. R. Tolkiena i fantasyja.

“Silmarillion”, opisuje događaje od stvaranja Arde do događaja iz Gospodara prstenova i zapravo je ključan za razumijevanje istoga. Sam naslov knjige zapravo odgovara samo središnjem dijelu, Quenta Silmarillionu. To je priča o tri dragulja, Silmarila, koje je načinio Feänor, najdarovitiji od svih vilenjaka”Silmarillion” daje širu sliku Međuzemlja, u koje su smješteni “Hobit” i “Gospodar prstenova”. To je priča o Starim danima, o Prvom dobu, kad je u Međuzemlju živio Morgoth, prvi Gospodar Tame, a vilenjaci visoka roda ratovali protiv njega kako bi vratili silmarile, dragulje koji sadržavaju čisto svjetlo Valinora.

J.R.R. Tolkien, profesor lingvistike i stručnjak za engleski i skandinavske jezike i kulturu, izmaštao je čitav jedan novi svijet, njegovu povijest, jezik i kulturu. Ovu knjigu pisao je tokom pedeset godina, dakle gotovo cijeli svoj život, uz brojne izmjene i dorade, pa stoga nema konzistentnu strukturu romana kao druge njegove knjige.

Tolkien je počeo pisati “Silmarillion” 1917. godine, a uređivao ga je i dopisivao cijeloga života. Posmrtno je objavljen 1992. godine, pod uredničkom palicom njegova sina Christophera Tolkiena.

“Silmarillion” je s engleskog jezika preveo Marko Maras, a dostupan je u knjižarama Školske knjige. (HIna)