Simbolično izdanje Filmskog festivala u Cannesu

Crveni tepih i večernje haljine uz puno fotografa, ni ove godine nisu izostali na Filmskom festivalu u Cannesu. Simbolično izdanje najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu održati će se u manjem opsegu od 27. do 29. listopada s ambicijom da upuhne kisik sektoru kojeg je ugušila zdravstvena kriza.

“Željeli smo doći pokazati kino, filmove, umjetnike”, rekao je Thierry Frémaux, glavni tajnik festivala u Cannesu, na otvorenju festivala u utorak, 27. listopada.

“Naša nazočnost ovdje je odgovornost”, istaknuo je Pierre Lescure, predsjednik festivala i naglasio da su “poduzete sve zdravstvene mjere opreza”. “Održat će se Cannes 2021.” rekao je publici i pohvalio “vrlo živahnu francusku kinematografiju”.

Festival je započeo prikazivanjem filma  “Un triomphe”, komične drame Emmanuela Courcola s Kadom Meradom i Marinom Hands.

Ovo “posebno izdanje” Festivala, koji je otkazan u svibnju zbog zdravstvene krize, završit će u četvrtak navečer dodjelom Zlatne palme za najbolji kratkometražni film. Ukupno će biti prikazana četiri filma, od kojih dva strana “Asa Ga Kuru” (“Prave majke”) Japanke Naomi Kawase i prvi film Gruzijke Dee Kulumbegashvili, “Beginning” (“U početku”), nagrađen u San Sebastianu. Festival završava u četvrtak navečer prikazivanjem filma “Les Deux Alfred” (“Dva Alfreda”) Brune Podalydèsa, u nazočnosti redatelja i glavne glumice, Sandrine Kiberlain.

Više nego festival, Cannes je bitan izlog francuskih i stranih filmova.

Dok je filmska industrija u mučnoj situaciji, a vlada razmatra nova ograničenja kako bi obuzdala drugi val epidemije, mnogi se nadaju da će ovaj događaj uvjeriti producente da ne odgađaju prikazivanje njihovih filmova u kinima. Nakon što nije mogao biti održan u svibnju, Festival u Cannesu je objavio popis 56 dugometražnih filmova koji su bili u službenoj konkurenciji 2020. godine. (Hina)

Izvor fotografije: Freepik