Sjećanje na gospodina Morgena

Danas se navršava 21 godina od smrti jednog od najznačajnijih imena hrvatske glazbe, glazbene legende, Ive Robića.

Čuvenom pjevaču i skladatelju sa zavidnom internacionalnom  karijerom krajem pedesetih trebalo je manje od godine dana da proda čak milijun singlica s evergreenom „Morgen“, čime je postigao najveći komercijalni uspjeh među domaćim glazbenicima, a on je jednostavno postao i ostao „Mister Morgen“

Robić je tih godina bio jedini naš glazbenik čija je diskografska izdanja bilo moguće naći u  europskim prodavaonicama ploča, a sam  singl “Morgen“, donio mu je Zlatnu ploču Polydora i Brončanog lava Radio Luxembourga te je dospio na 13. mjesto Billboardove liste Top 40, gdje se zadržao čak 11 tjedana. Također „Morgen“ je osvojio britansku top ljestvicu gdje se pozicionirao  na 23. mjestu. Singl „Morgen“ ujedno je bio prvi singl na njemačkom jeziku koji se našao i na američkoj top – ljestvici.

Također Robić, kao jedan od najvećih pjevača tog doba, bio je  jedini domaći glazbenik čija je diskografska izdanja bilo moguće pronaći u svim europskim prodavaonicama ploča. Dobitnik je brojnih glazbenih nagrada : PORIN-a za životno djelo (1997),Nagrade Grada Opatije za životno djelo (2002.g.),a 1993.Hrvatskog stijega za životno djelo i povelje HGU o progašenju doživotnim počasnim predsjednikom. Bez njega nije mogao proći gotovo nijedan muzički festival, a u cjelokupnoj karijeri  prodao je čak šest i pol milijuna ploča.

Photo: YT schreenshot