Slavimo Dan hrvatske knjige, dodijeljene godišnje nagrade

Danas je Dan hrvatske knjige, datum kada je Marko Marulić dovršio “Juditu” 1501. godine. Odluka koju je  Hrvatski sabor donio prije 25 godina, odnosno 1996. godine, na današnji dan, simboličan je čin sjećanja na Marka Marulića, velikog hrvatskog književnika, oca hrvatske književnosti.

Od 1997. godine, u organizaciji Društva hrvatskih književnika te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, dodjeljuju se godišnje nagrade Dana hrvatske knjige i to: Judita – za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini, Davidias – za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strane jezike ili najbolju knjigu, odnosno, studiju inozemnog kroatista o hrvatskoj književnoj baštini, te Slavić – za najbolji autorski knjigom objavljeni prvijenac.

Kao i proteklih godina  Društvo hrvatskih književnika (DHK) na Dan hrvatske knjige  točno 500 godina od prvoga izdanja “Judite” i 121. godine od osnutka DHK, dodijelilo je navedene nagrade.

Nagradu “Judita” za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini za 2020. dobio je akademik Luko Paljetak za knjigu “Književni pretinci”.

Nagradu “Davidias” za najbolju knjigu odnosno studiju inozemnog kroatista u 2020. godini dobio je poljski filolog Maciej Czerwiński za knjigu “Čvorovi prijepora. Jezici i znakovi tradicije”, koju je objavila zagrebačka Alfa.

Nagradu “Slavić” za najbolji autorski knjigom objavljeni prvijenac dobila je Lora Tomaš za knjigu “Slani zrak” u izdanju naklade Hena com.

Photo: HINA/ POOL/ Lana SLIVAR DOMINIc/ lsd