Split će u Mletačkoj kuli dobiti Muzej obrane

Mletačka kula na Voćnom trgu u Splitu, u kojoj je prošlog tjedna otvorena izložba ”Mletački kaštel”, postat će Muzej obrane, kao izdvojen postav Muzeja grada Splita. Izložba u Mletačkoj kuli, na kojoj su predstavljeni rezultati arheoloških i drugih istraživanja provedenih 2012. godine, uvertira je u širi projekt Muzeja obrane. Naime, nakon detaljnog istraživanja kojeg je provela arheologinja i kustosica Elvira Šarić Kostić, Mletački kaštel je obnovljen, restauriran i saniran, čime je građevina postala spremna za daljne korištenje i nove sadržaje.

“U Muzeju obrane želimo pokazati kako su Splićani napadali osvajače, a oni su se skrivali unutar bedema Mletačke kule. Obrana će se pokazati ne samo kroz bitke već i kroz život, kulturu, trgovinu, u pričama o ljubavi, rađanjima, ženama. Projekt muzeja počeo je ove godine, oformljeni su timovi, radi se sa stručnjacima povijesti, arheologije, arhitekture i djelatnicima muzeja. Projekt namjeravamo privesti kraju do kraja 2021. godine, a otvorenje bi moglo biti početkom 2022. godine”, navela je ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo.

“Na arhitektonskom projektu radi inženjer Ivo Vojnović, a muzej je u postupku rješavanja idejnog projekta za koji smo već dobili konzervatorsku dozvolu da bismo unutra razradili sadržaj principa obrane grada Splita kroz stoljeća. Ne treba pritom očekivati silne ratove i imena jer će to biti nemoguće zbog skromne površine od 170 metara četvornih korisnoga prostora. Drugi je razlog nemogućnost da igdje napravimo tako velik i iscrpan muzej kolika je zapravo povijest našega naroda i grada, kada je riječ o obrambenim bitkama kroz stoljeća”, kaže Brekalo.

(Izvor: Hina, Unsplash.com)