Splitski filmski festival ove godine online i uživo

Objavljen je kompletni program Splitskog filmskog festivala / Međunarodnog festivala novog filma, koji ove godine obilježava 25. godišnjicu postojanja. Festival će se održati od 16. do 21. rujna u hibridnom obliku.

Festival se otvara 15. rujna u kinu Karaman, filmom Splitskog autora Brune Pavića Nulti krajolik. Glavnina programa dostupna je online na adresi ondemand.splitfilmfestival.hr, tako zaljubljenicima u film i filmskim profesionalcima, bez obzira gdje se nalazili, nudi mogućnost praćenja izuzetnih filmova, pomno odabranih iz svjetske produkcije.

Okosnicu festivala i ove godine čini međunarodna konkurencija dugometražnih i kratkometražnih filmova, filmova, nikad prikazanih u Hrvatskoj.  U konkurenciji dugog filma osam je vrhunskih filmova iz Tunisa, Gruzije, Nizozemske, Tajlanda (dva naslova), Indije, Kosova i Španjolske.

U međunarodnoj konkurenciji kratkog filma ukupno je 33 filma iz raznih zemalja, među njima su i dva hrvatska kratka filma: Osijek – Kopenhagen, grad traži ubojicu Ivana Faktora te 1. disonantni komad za kameru i tijelo Nastasje Štefanić i Matije Kralja.

U popratnom programu (Forum, Focus, Frame Extended) 14 je dugometražnih filmova, koji se izdvajaju raznolikošću tretiranih tema, koje opsjedaju globalni svijet.

Svi filmovi u programu su hrvatske, a neke europske i svjetske, premijere.

Uz spomenuti dugometražni film na otvaranju, u programu hrvatskog filma još je 8 kratkometražnih filmova hrvatskih autora. Svi hrvatski filmovi konkuriraju za filmsku nagradu Ivan Martinac.

Splitski filmski festival već 26. godinu promovira radove nastale u otklonu od vladajućih kanona filmske i videoprodukcije. Ove godine, Posebni program prisjeća se ‘alternativaca’ koji su zadužili festival, Ivana Martinca, Tomislava Gotovca i Ladislava Galete, koji su nas prerano napustili.

Osim po izborima recentne svjetske i domaće produkcije publika festival pamti i po nizu retrospektiva, radionica, predavanja i prezentacija vodećih stručnjaka. Ove godine, uz tri interaktivne AR instalacije, uprililičit će se videokonferencija na temu ‘Budućnost pokretnih slika’, streaming program itd.

Više detalja možete pronaći na službenoj stranici Splitskog filmskog festivala.

(Izvor, foto: HAVC press)