Sretan Svjetski dan umjetnosti!

Na inicijativu Međunarodnog udruženja umjetnika (IAA – The International Association of Art) na današnji dan ustoličen je Svjetski dan umjetnosti.

U meksičkom gradu Guadalajari na Glavnoj skupštini Međunarodne udruge likovnih umjetnosti (eng. World Art Association) 2011. godine jedoglasno je datum 15. travnja, datum rođenja Leonarda da Vincija,  prihvaćen kao dan na koji će se osim ovog svestranog renesansnog umjetnika slaviti i svi drugi umjetnici i njihova djela. Tako je svjetski dan umjetnosti po prvi put održan 2012. godine

Prijedlog je prva iznijela Turska udruga umjetnika UPSD. WAA je prijedlog jednoglasno prihvatila, a od 2019-godine se pod zastavom UNESCO-a obilježava širom svijeta kako bi se promicala svijest o važnosti likovnih umjetnosti i svih oblika kreativnog stvaralaštva

I u ovo teško doba, budite slobodni dati podršku umjetnicima  i, ako nikako drugačije, barem virtualno prošetajte jednim od svjetskih i domaćih muzeja, pogledajte neku kazališnu predstavu, uživajte u fotografijama nekog od brojnih umjetnika  ili u nekoj od izložbi koja se ovih dana odžava diljem Lijepe naše..

Neka vam umjetnost olakša surovu stvarnost jer…. “Pravi umjetnik nije onaj tko je inspiriran, već onaj koji inspirira druge.” – Salvador Dali.

Photo: pixabay