Ispričana priča o Malenoj i Klepetanu

“Starac i roda” je priča o Malenoj i Klepetanu, dvjema rodama o kojima se brine Stjepan, umirovljenik i udovac iz Slavonskog Broda. Prije 28 godina Stjepan je pronašao Malenu, rodu propucanog krila, spasio joj je život i od tada njih dvoje svoje dane provode zajedno, većinom u iščekivanju novog proljeća. Malena je 2002. pronašla ljubav svog života, Klepetana. Kad stigne jesen Klepetan i rode kreću na dalek put natrag prema Africi dok Malena ostaje u selu sa Stjepanom. Klepetan se Malenoj vraća svake godine i zajedno su do sada odgojili 60-ak malenih roda.

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Svečana projekcija u Tuškancu 

Svečana projekcija dokumentarnoga filma “Starac i roda” redatelja Tomislava Jelinčića održana je u subotu navečer u zagrebačkom kinu Tuškanac, a film je u kino distribuciji diljem Hrvatske od 27. svibnja. Dokumentarac o ljubavi Stjepana Vokića i rode Malene- pobudila je u zagrebačkom kinu Tuškanac veliko zanimanje publike koja je željela pogledati najljepšu priču o ljubavi čovjeka i životinje.

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

”Prve reakcije publike potvrdile su mi da su vrijedili svi mjeseci i godine snimanja, da su se isplatili sati i sati pedantnog pregledavanja materijala i montiranja”, izjavio je Tomislav Jelinčić nakon projekcije.Jelinčić je  sretan što je to i prvi hrvatski dokumentarni film pristupačan slijepim i slabovidnim osobama na mobilnoj aplikaciji MovieReading, u sklopu projekta “Film koji uključuje”.

Stjepan Vokic iz Brodskog Varsa godinama brine o Malenoj

Glavni lik filma Stjepan Vokić, posvjedočio je kako je u početku bio iznenađen velikim interesom medija i javnosti, ali da se s vremenom naviknuo te mu je postalo simpatično što upravo ljubavna priča, koja se događa u gnijezdu na mom krovu, u malom slavonskom selu, obilazi cijeli svijet.

“I drago mi je da ova ljubavna priča bude ispričana upravo u vrijeme kad je ljudima prijeko potrebna ljubav.” rekao je Stjepan Vokić.

Film je nastao u produkciji Antitalenta te koprodukciji Tramal films, Transmedia Production, HRT i RTV Slovenija. Distributer filma je Restart Label.

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL