Što čitati? Nove knjige nakladnika Profil

I ove jeseni nakladnička kuća Profil pripremila je veliki broj književnih noviteta domaće i prijevodne literature, knjige popularnih i nagrađivanih autora te slikovnice, u kako ističu – za nakladnike najvažnijem dobu u godini.

“Sa zadovoljstvom predstavljamo veliki broj noviteta pripremljenih upravo za ovo za izdavače najvažnije razdoblje u godini, ove godine još i važnije jer, za razliku od niza drugih kulturnih i kreativnih industrija, izdavaštvo – bez obzira na sve poteškoće – može koliko-toliko normalno funkcionirati i svjesni smo da je to privilegij na kojemu trebamo biti itekako zahvalni. Stoga nas jako veseli činjenica da će u sljedeća dva tjedna u knjižare stići ove sjajne knjige”, ističu iz Profila.

U nastavku izdvajamo nekoliko zanimljivih naslova za čitanje ove jeseni.

Višestruko nagrađivani roman ”Djevojka, žena, drugo” Bernardine Evaristo prati put djevojaka i žena na njihovu putovanju kroz prostor i vrijeme tijekom proteklih sto godina. U romanu je riječ o dvanaest likova na osobnim putovanjima od kojih je svaka žena u potrazi za nečime – osjećajem pripadnosti, domom, ljubavi, roditeljima, ljubavnicima… Knjiga u knjižare dolazi 09. studenog po cijeni od 129,00 kuna. Autorica Bernardine Evaristo tim se romanom upisala u povijest kao prva crkinja koja je osvojila nagradu Booker.

Knjiga ”Nešto crveno pokraj ceste” Anne Tyler novi je prijevod jedne od najuspješnijih autorica našeg doba i koja govori o pogrešnim pretpostavaka i drugim šansama. Glavni protagonist je Micah Mortimer koji živi neuzbudljiv život ne izlazeći iz svoje ”komfort zone”, jednako kao i njegovi prijatelji i susjedi, sve dok im jednog dana neobičan događaj ne promjeni način razmišljanja i življenja.

Od publicističkih knjiga, iz Profila posebno ističu “Kapital i ideologiju”, novi bestseler francuskog ekonomista Thomasa Pikettyja u kojemu on potiče čitatelja da u potpunosti promijeni način na koji procjenjuje politiku, ideologiju i povijest. Razotkriva ideje koje su potaknule društvene nejednakosti u prošlom tisućljeću, otkriva koliko isprazne desničarske i ljevičarske politike upropaštavaju društvo danas te kako treba strukturirati novi ekonomski model.

Hit-knjiga novinarke Dolly Alderton “Sve što znam o ljubavi” njezin je prvijenac u kojemu je svoje osobne priče o odrastanju, prijateljstvima, poslovima, gubitcima, zaljubljivanjima i bolnim prekidima začinila urnebesno duhovitim i iskrenim tonom. Iznimno hvaljena, proglašena “Seksom i gradom za milenijalce”, knjiga je to koja poharala vrhove svjetskih top-ljestvica, prevodi se na više od 20 jezika, dobila je prestižnu nagradu National Book Award te proglašena autobiografijom godine.

U političkoj biografiji “Franjo Kuharić – Kardinal i vlast” povjesničar Miroslav Akmadža donosi niz dosad nepoznatih detalja o životu i djelovanju zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Franje Kuharića, koji je imao ogromnu političku ulogu i za vrijeme komunističke vlasti i u burnim događanjima osamostaljenja Hrvatske, ali i nakon što je formirana samostalna Hrvatska. Autor knjige imao je uvid u dosad sasvim nepoznate kaptolske dokumente, u dosje komunističke tajne policije UDBA-e, ali i u privatni osobni dnevnik samog Kuharića, u koji je on desetljećima svakodnevno vlastoručno zapisivao svoja zapažanja i razmišljanja o dnevnim događajima i osobama koje je susretao.

U knjižare uskoro pristiže i niz izuzetnih knjiga za djecu nagrađivanih stranih i domaćih autora. U slikovnici “Svi bismo trebali biti feministi”, nagrađivana nigerijska spisateljica s američkom adresom Chimamanda Ngozi Adichie preradila je za djecu svoj čuveni TED govor istoga naslova koji je snažno odjeknuo u cijelome svijetu. (Hina)

Izvor fotografije: Unsplash.com