Što čitati ove jeseni?

Ovog nas je tjedna pomalo iznenadila nagla promjena vremena koja je sa sobom donijela kišu i hladnije temperature. Vikende na moru i ljetne izlaske ubrzo ćemo zamijeniti večerima pod dekicama uz dobar film ili knjigu. Budući da će kišnih i hladnijih dana biti sve više, u nastavku izdvajamo nekoliko knjiga koje će vam dati odgovor na pitanje – što čitati ove jeseni?

”Divni svijete, gdje si?” Sally Rooney

”Divni svijete, gdje si?” mlade irske spisateljice Sally Rooney jedna je od najiščekivanijih knjiga ove godine, a na police knjižare Fraktura stiže početkom rujna. Ljubavni, filozofski, prijateljski i ekološki roman temelji se na odnosima i razmišljanjima četvero mladih ljudi – Alice, Felixa, Eileen i Simona. Mlada spisateljica Alice odlučila se preseliti iz Dublina u malo mjesto na zapadu Irske, gdje preko Tindera upoznaje skladištara Felixa. Nakon prvog, pomalo neuspješnog spoja, Alice ga poziva da sa njom otputuje na predstavljenje njezinog novog romana. Njezina najbolja prijateljica Eileen živi u Dublinu i proživljava teške trenutke u svom životu te iznova počinje izlaziti sa Simonom, svojom ljubavi iz djetinstva.

”Mali dućan u Cockleberry Bayu” Nicola May

Rosa Larkin je gotovo sigurna kako ju od rođenja prati loša sreća. Naime, živi u Londonu u podstanarskom stanu kod zgodnog stanodavca i preživljava od mjeseca do mjeseca. Rose saznaje da je naslijedila dućan u gradiću Cockleberry Bayu koji već godinama zjapi prazan i u tome vidi idealnu priliku. Naime, planira ga prodati i sa dobivenim novcem srediti svoj život. No ostavitelj za nju nije imao takve planove i postavlja joj uvjet da dućan ne može prodati nego samo ostaviti nekome tko uistinu zaslužuje. Rose odlazi iz Londona i uz pomoć mještana pokušava podići mali dućan ”na noge”. Nicola May u romanu nas upoznaje sa mnoštvom živopisnih likova i urnebesnih neočekivanih preokreta.

”Smola” Ane Riel

”The Guardian”, ”The Telegraph” i ”The Daily Express” proglasili su roman ”Smola” jednim od najboljih psiholoških i kriminalističkih romana u posljednjih nekoliko godina. Prema službenim podacima, Liv je umrla kada joj je bilo samo šest godina. Njezin otac je svjestan kako samo on može zaštiti svoju kćer i tako odlazi na brod u olujnoj noći i nakon toga prijavljuje nestanak svoje kćeri. Potraga za Liv će dugo trajati, a cijelo će to vrijeme Liv biti u improviziranom skloništu. Njezin otac smatra kako će na taj način Liv mirno živjeti, neće morati u školu, neće morati na posao i neće se morati suočavati sa lošim ljudima i svakodnevnim problemima.

”Udajem se za šefa milijardera” Nadia Lee

”Imala sam plan: preseljenje u L.A. dobiti posao, pronaći svoju srodnu dušu. Živjeti sretno do kraja života. Bila sam na putu prema svemu tome kada sam postala asistentica prekrasnom milijarderu filantropu Nateu Sterlingu. Bio je to moj posao iz snova… sve dok me nije zamolio da ga spasim od njegove potpuno lude bivše djevojke odjevene u krzneni bikini koja je odlučila osvojiti ga na dobrotvornoj aukciji neženja. Sve što sam morala učiniti bilo je ponuditi više od nje na aukciji. Lako, zar ne? Ali nitko mi nije rekao da ću morati s Nateom poći na ekstravagantan spoj u Las Vegas. Sve je išlo po planu… dok se Nate i ja nismo probudili sljedećeg jutra mamurni, s jednakim zlatnim vjenčanim prstenima, ne znajući što se sinoć dogodilo. Hiperventiliram na najjače.” stoji na koricama knjige.

”Slavni u smrti” J.D. Robb

Najpoznatija autorica romana po New York Timesu, Nora Roberts, pod pseudonimom J.D. Robb piše uzbudljivi triler o životu i smrti u 21. stoljeću. Drugi nastavak, ”Slavni u smrti”, smješten je u gradu budućnosti, tehnologije i mračnih tajni – New Yorku 2058. godine. Jedna žrtva ubojstva pronađena je kišne noći kako leži na pločniku, a druga kako leži ispred svoje zgrade. Netko se nakomio na prekrasne i uspješne poslovne žene koje su punile naslovnice novina i bile bliske sa moćnicima i bogatašima. Na čelo istrage postavljena je Eve Dallas, odlučna, snažna i karizmatična poručnica koja je predana poslu i neće odustati dok pravda ne bude zadovoljena.

(Izvor fotografije: Unsplash.com)