Subversive Film Festival od 28. studenog do 7. prosinca

Trinaesti po redu Subversive Film Festival održat će se od 28. studenog do 7. prosinca, dijelom u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC a dijelom na online platformi volimdokumentarce.net. Filmski festival orijentiran je na društvene promjene, prava manjina, queer estetiku i naslijeđe kolonijalizma. Raspored projekcija filmova potražite na službenim stranicama Kina Kinoteka, Dokukino KIC i platformi volimdokumentarce.net.

Bogati program nudi filmove renomiranih autorskih imena poput Rithya Panha i njegovog dokumentarca ”Iradijacija” u kojemu se prikazuju svjedočanstva ljudi u različitim povijesnim razdobljima. U filmu ”Epicentar” poznati svjetski putnik Hubert Sauper kao zamaskiran turist odlazi u postkolonijalnu Kubu. Film ”Dobro došli u Čečeniju” Davida Francea priča je o jedinom konclogoru LGBTQ populaciju na svijetu. Iz Portugala stiže nagrađivani i osebujni film ”Metamorfoza ptica” Catarine Vasconcelos, dok iz Čilea dolazi priča o bolnom razbolju suvremene povijesti te zemlje, film ”Priča o mojem imenu” autorice Karin Cuyul. ”Služiti druge” film je talijanskog redatelja Davidea Maldija o prestižnoj ugostiteljskog školi u Domodossoliju koja pretvara svoje učenike u savršene robote. Austrijsko – njemačka koprodukcija ”Space Dogs” djelo je tandema Kremser&Peter koje daje osvrt na sovjetsku svemirsku prošlost kroz priču o napuštenim psima koji nastanjuju rusku metropolu.

U igranoj konkurenciju ističu se nagrađivani filmovi ”Žena koja je bježala” korejskog autora Hong Sang – sooa, ”Los Conductos” kolumbijskog redatelja Camila Restrepa i ”Asistentica” autorice Kitty Green.

(Izvor: Hina, Unsplash.com)