Susak – jedinstvena jadranska „Insula incognita“

Susak (Sansego) je jadranski otok u otočnoj skupini Cres-Lošinj. Sa svojom površinom od 3,7 km2, geološki različit od ostalih hrvatskih otoka, Susak je oblikovan od debelih slojeva žućkastog pijeska na kamenoj vapnenačkoj ploči kojeg su davno nanijeli vjetrovi. Ljudi su od pamtivijeka oko svojih poljoprivrednih dobara sadili trstike čije korijenje u potrazi za vodom prodire duboko u tlo i tako ga čuva od erozije.

Na otoku postoje dva naselja, Donje Selo ili Spjaža, i starije, Gornje Selo koja su međusobno povezana sa oko 150 stepenica.  Udaljenost između tih dvaju sela je stotinjak metara, iako vam se 15.8., čini kao dva kilometra, posebice ako sa Spjaže odnosno plaže „Bok“ krenete “preko brda” putem prašnjavog puta kroz trstiku.

Savršeno mjesto za odmor

Sa nekoliko uređenih apartmana, kuća i pokojim hotelom ovaj otok pruža savršeni odmor  čak i u sred turističke vreve. Nekoliko uvala, dvije plitke pješčane plaže, jedna na dohvat ruke i druga do koje ćete u nedostatku pedaline ili čamca potegnuti kojih 15-ak minuta hodajući uz obalu po škrilama. No, svakako vam neće biti žao (do trenutka do kad ne morate krenuti nazad).

Susak definitivno nije otok na kojem ćete razgledavati znamenitosti, no ako ste ljubitelj kulturno povijesne  baštine ili samo želite odmor od pijeska i plaže, svakako posjetite Župnu  crkvu sv. Nikolekapelicu na rtu Darto, groblje, vojnu osmatračnicu poznati susački svjetionik i susačke vinograde.

Zaputite li se pak u lokalni caffe bar mogao bi vas iznenaditi arhaični govor lokalnog stanovništva koji je na tom nekad izoliranom otoku zaštićen kao pokretno kulturno dobro.

Na otok možete stići brodskim linijama iz Pule, Rijeke i Malog Lošinja, a kad se na otoku i nađete tamo vam neće trebati automobil, jer i nemate kamo s njim. Jedino prijevozno sredstvo koje ćete poželjeti je bicikl, ili ukoliko odlučite ostati koji dan duže, poslužiti će i traktor od nekog susretljivog lokalca za prijevoz kofera.

Bez obzira na konstantan pijesak koji vam se i za kraćeg boravka na otoku uvuče u svaku poru tijela i u sve ono što nosite sa sobom, bez obzira što ćete wi-fi signal tražiti u tragovima,  kad i posljednji veliki brod napusti ovaj otok, tad nastupa vrijeme mira i tišine koje je na jadranskoj obali  u ovo doba godine gotovo nemoguće naći, stoga mi Susak definitivno opet biramo kao mjesto savršenog bijega u prirodu.