Svečano otvorene 56. Vinkovačke jeseni

Glazbeno-scenskom priredbom “Ide dika, kapu najerio” u Vinkovcima su u petak svečano otvorene 56. Vinkovačke jeseni, manifestacija tradicijske kulture koja se nakon prošlogodišnjeg skraćenog covid izdanja, vratila uobičajenom formatu i priredbama.

Manifestaciju je otvorenom proglasio vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić poručivši kako su Vinkovci grad ponosne duše i široka srca koji je utočište pružio mnogima koji su u gradu na Bosutu našli svoj novi dom.

U programu koji je uslijedio na velikoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića, nastupila su brojna kulturno-umjetnička društva pjevačke i tamburaške skupine te glumice i glumci koji su, pod redateljskom palicom Marka Sabljakovića, uprizorili prijeratni vinkovački korzo s početka dvadesetih godina dvadesetog stoljeća, na kojem se odvijao sav društveni život građanskih Vinkovaca.

Program su iz publike pratili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mladen Karlić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, brojni saborski zastupnici i drugi uglednici.

56. vinkovačke jeseni, koje u gradu na Bosutu traju već cijeli tjedan te su do sada održane Županijska smotra folklora i Dječje vinkovačke jeseni, završavaju u nedjelju kada će se održati najspektakularnija priredba, svečani mimohod sudionika i revija konjskih zaprega u kojoj će ove godine proći 70-tak folklornih skupina iz Hrvatske iz inozemstva koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

(Izvor: Hina, foto: Dubravka Petric/PIXSELL)