Svjetski bestseler, turska uspješnica i jedan domaći naslov u izdanju Hena com-a

Nakladnik Hena com uskoro objavljuje tri nova naslova, romane “Zagoreni šećer” američke autorice Avni Doshi, uvršten u finale nagrade Booker, te “Posuđeno vrijeme” turske spisateljice Defne Suman, i novu knjigu  Zorana Pilića, “Pavelova prava ljubav”.

Avni Doshi (1982.) američka je autorica indijskih korijena koja živi i radi u Dubaiju. Njezin debitantski roman “Zagoreni šećer” na svjetskoj je književnoj sceni izazvao pravu buru. Po objavljivanju u Ujedinjenom Kraljevstvu roman je 2020. ušao u finale za prestižnu književnu nagradu Booker. “Zagoreni šećer” vodi nas u Indiju gdje upoznajemo umjetnicu Antaru, čiji se život krene razmotavati u neželjenom smjeru kad joj majka oboli i počinje gubiti pamćenje. Majčina bolest Antari stvara pritisak koji je neminovno vodi u prošlost i djetinjstvo, prisiljava je na duboku introspekciju te izaziva cijelu paletu oprečnih osjećaja. Ova hvaljena priča o otrovnoj ljubavi između majke i kćeri intenzivna je i duboka, bolno iskrena, preciznih i oštrih rečenica koje zarezuju u meko tkivo odrastanja i razbijaju mit o idealnom roditeljstvu. ‘Zagoreni šećer’ gorkog je okusa, ali zauvijek urezan u sjećanje.

Turska književnica Defne Suman (1974.) roman “Posuđeno vrijeme” objavila je 2016. godine u Turskoj i Grčkoj, a taj joj je roman i prvo djelo prevedeno na engleski jezik, pod nazivom “The Silence of Scheherazade”. Fascinantan roman, napučen najrazličitijim likovima, čija radnja obuhvaća najburnije godine povijesti kozmopolitskog Izmira. U njoj se sudbine četiriju obitelji – levantinske, turske, grčke i armenske – čudesno isprepliću i vijugaju kroz vrijeme, kroz dramatične društvene i političke mijene, tvoreći zanosnu literarnu arabesku. “Defne Suman rođena je pripovjedačica. Tankoćutna i hrabra. U ovoj gusto tkanoj priči pomno rasvjetljava važne događaje i daje potpuno nov pogled na povijest i kulturu drevnog grada, sve kroz oči svojih nezaboravnih likova”, ističu iz Hena com-a.

U izdanju Hena coma uskoro izlazi i novi roman domaćeg književnika Zorana Pilića “Pavelova prava ljubav”, u čijem je središtu Pavel Kubiček, tipičan (anti)junak našeg doba, (malo stariji) dečko iz urbanog susjedstva koji, nakon što je prešao četrdesetu i kad mu se raspadne stalna veza za koju je mislio da je unatoč svađama vrlo postojana, shvaća da u svom životu nije postigao baš ništa iznad očekivanja. Njegov se život rasipa, Pavel se čini posve izgubljenim, a problemi koje prije nije zamjećivao jednostavno zovu na suočavanje.

(Izvor: Hina, foto: Hena com)