Svjetski dan flamenca u Lisinskom 17. studenog

Povodom desete godišnjiceUNESCO-va proglašenja flamenca nematerijalnom svjetskom baštinom, 17. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se Svjetski dan flamenca, u kojemu će online sudjelovati renomirani svjetski i domaći umjetnici flamenca.

Svjetski dan flamenca jednodnevni je program 8. Flamenco Festivala Zagreb koji svake godine okuplja umjetnike iz Španjolske, Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Iako su zbog pandemije koronavirusa putovanja međunarodnih umjetnika otežana, zahvaljujući novim tehnologijama u Lisinskom će virtualno nastupiti dvojica iznimnih gitarista. Dugogodišnji sudionici festivala, sarajevski virtuoz Mirza Redžepagić te cijenjeni Valle Monje iz španjolskog Jerez de la Frontera. Svaki na svoj način, poštivajući svoje nasljeđe, odat će počast flamencu i majstorima flamenco gitare.

U sasvim novom izdanju, slovenski plesač Mitja Obed svojim će nastupom dati hommage velikim plesačima i pjevačima flamenca s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Na festival se vraća poznata mađarska umjetnica Maria Keck koja je svoju uspješnu karijeru gradila diljem svijeta, od Španjolske do Japana. Zajedno sa slovenskim pijanistom Tomažom Pačnikom, zagrebačkoj publici dočarat će kako se flamenco i klavir dobro slažu. Po prvi puta ove će se godine festivalskoj publici predstaviti riječki gitarist Teo Mandžuka, ujedno najmlađi hrvatski flamenco gitarist koji iza sebe već ima album s autorskim kompozicijama.

Pokrovitelji festivala su Grad Zagreb i Veleposlanstvo Španjolske. (Hina)

Izvor fotografije: Unsplash.com