Tabor film festival od 8. do 11. srpnja

Međunarodni festival kratkometražnog filma – Tabor Film Festival održat će se od 8. do 11. srpnja u dvorcu Veliki Tabor i to pod novim vodstvom produkcijskog tima SABMARINE, iza kojeg stoje Sabrina Herak Smoković i Marin Leo Janković.

Pored međunarodne i domaće kratkometražne konkurencije, organizatori najavljuju bogat popratni program.

Program Zagorski specijal, posvećen vezama Hrvatskog zagorja i filmske umjetnosti, donosi dokumentarni film Sergija Michielija o osebujnom samoukom zagorskom umjetniku Izidoru Popijaču Žigi, koji se bavi skulpturom i reljefom u dva izvorna materijala – glini i crnom hrastu kojeg pronalazi u koritu rijeke Bednje. Filmske retrospektive ugošćuju prošlogodišnje pobjednike u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji, portugalsku redateljicu Cristèle Alves Meire i hrvatskog animatora Natka Stipaničeva, koji će predstaviti neka od svojih najzanimljivijih ostvarenja.

Organizatori kažu kako festival ubuduće želi posvetiti još više pažnje studentskom filmu i mladim filmašima, a prvo poglavlje te festivalske smjernice otvara se posebnim programom ADU Shorts. Predstavit će se filmovi Bojana Radanovića, Davida Gaše, Dore Brkarić, Eme Šajatović, Filipa Zadre, Jana Krevatina, Luciana Mirdite, Luke Galešića, Petra Vukićevića i Urha Pirca, studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.  Za djecu su pripremljene matineje s izborom najboljih filmova festivala KIKI.

Festival donosi dva masterclassa – prvi, “Mad Lady’s Shorts”, vodit će dugogodišnji gost i prijatelj festivala, njemački filmski profesionalac Olaf Möller, dok će u drugom svoje znanje s polaznicima podijeliti Jelena Maksimović, jedna od najcjenjenijih regionalnih montažerki čije je umijeće montiranja prepoznato na mnogim svjetskim filmskim festivalima.

Kao zajednički nazivnik glazbenog dijela festivala izdvaja se plesna i elektronska glazba, te nastupi hrvatskih glazbenika i DJ-eva. Na pozornici Sunset Stage svirat će Aklea Neon, Jan Kinčl, Plazmatick, Eleven, Muzika za dobar đir, DJ Afrika, DJ Anikulapo.

Izvor: Hina