Tjedan u Kinoteci: Ciklus posvećen Patriciji Highsmith i drugi filmski noviteti

Nadolazeći tjedan u Kinu Kinoteka uključuje bogati filmski program među kojima su ciklus filmova posvećen Patriciji Highsmith, filmovi ”Vuk”, ”Fotografija” i brojni drugi noviteti.

Spisateljica Patricija Hihgsmith sinonim je za sofisticirane psihološke trilere koji su usmjereni na psihološke procese koji se odvijaju kada ”mrvice” ljubomore, ljubavi i netrepeljivosti prerastaju u zločin. Highsmith je pisala o klasnim zavistima, motivima dvojništva, toksičnim brakovima i drugim problemima u kojima je čitatelje uspjela navesti da budu na strani negativaca. Njezina djela inspirirala su brojne poznate redatelje poput Alfreda Hitchcocka, Claude Chabrola, Davida Finchera i Gillian Flyn. Povodom stote obljetnice njezina rođenja u petak i subotu u Kinu Kinoteci imate priliku pogledati dva filmska klasika inspirirana djelima ove velike književnice. U petak je na rasporedu ”Nepoznati iz Nord Expressa” Alfreda Hitchcocka dok je u subotu na programu ”U zenitu sunca” Renea Clementa.

U okviru programa ”Na drugi pogled” možete pogledati film strave ”Vuk” redatelja Mikea Nicholasa u kojem ostarjeli urednik u izdavačkoj kući postaje zvijer nakon što ga ugrize zvijer iz naslova.

Među ”Novitetima” nalaze se novi film Ritesha Batre ”Fotografija”, ljubavna priča o fotografu i modelu u Indiji, zatim ”Neobični životi”, francuska komedija o izazovima socijalnih radnika, ”Najljepše godine”, priča o prijateljstvu koje se proteže kroz četrdeset godina talijanske povijesti te ”Dok nas vjenčanje ne rastavi”, urnebesna španjolska romantična komedija. Na programu su i dva nagrađivana domaća filma, ”Otac” Srdana Golubovića i ”O jednoj mladosti” Ivana Ramljaka.

Na programu je i animirani film ”Duša” koji je osvojio srca publike a u kojem glazbenik mora pronaći način da se vrati u život.

(Izvor: Kino Kinoteka)