Tjedan u Kinoteci: ”Stvor”, ”Živago” i ”Valna duljina”

Kino Kinoteka za sljedeći tjedan priprema pravu filmsku poslasticu uz brojne programe i filmove.

Kao dio programa ”Kultni petak” možete pogledati film ”Stvor” redatelja Johna Carpentera u kojem članove američke istraživačke baze na Antartici budi zvuk helikoptera koji progoni psa kojeg nastoji ubiti. Zapravo je riječ o članovima obližnje norveške postaje čiji su članovi nestali ili ubijeni. Među ostacima nailaze i na leš humanoidnog bića koji se pretvara u izvanzemaljskog uljeza. Film, koji je sniman 1980.-te godine, i danas slovi za jednog od ključnih horor filmova i utemeljitelja body horora.

U sklopu programa ”Zimske priče”, u kojem se prikazuju filmovi inspirirani zimom, na veliko platno dolazi ”Doktor Živago” redatelja Davida Leana. Radnja filma smještena je u Rusiju za vrijeme Drugog svjetskog rata kada mladi vojnik Jurij Živago na bojištu upoznaje bolničarku Laru, koja će ostati njegovim nadahnućem i kada ih revolucionarna zbivanja razdvoje. Intimna ljubavna priča koja se razvija za vrijeme velikih političkih i povijesnih zbivanja nagrađena je sa čak pet Oscara.

Program ”Vizije”, Kinoteka organizira u suradnji sa Udrugom za audio-vizualna istraživanja 25 FPS a namijenjen je autorima i filmovima koji doprinose razvoju filmskog jezika i pripovjedanja. Prvo ovogodišnje izdanje, ”U svoja četiri zida”, okuplja pet priča o prostoru – interijerima, blagdanskim slavljima, obiteljskim trzavicama i duhovima, među kojima se nalazi i film ”Valna duljina” Michaela Snowa.

Na programu su i filmovi ”Najljepše godine” Gabriela Muccina, ”O jednoj mladosti” Ivana Ramljaka, ”Neobični životi” francuskih redatelja Oliviera Nakachea i Erica Toledana, ”Otac” Srđana Golubovića i ”Obiteljska priča” Vigge Mortensena. Na subotnjoj matineji na rasporedu je australski animirani film ”Priče iz skrivenog grada: Drvo želja” redatelja Riccarda Cussoa.

(Izvor: Kino Kinoteka)