Treće izdanje međunarodnog sajma umjetnina ART ZAGREB održava se od 27. do 29. kolovoza

Posljednjih petnaestak godina interes javnosti za hrvatsku umjetnost u kontinuiranom  je rastu i razvoj sajma umjetnina u Hrvatskoj unazad tri godine logičan je slijed u cilju stvaranja središta tržišta umjetnosti.  Na međunarodnom sajmu umjetnina Art  Zagreb  izlažu se  neka od najboljih djela, prvenstveno suvremene, hrvatske umjetnosti.

Unatoč krizi uzorkovanoj pandemijom  koronavirusa, zbog čega je čak dvaput odgođen, Art Zagreb održava se krajem ovog mjeseca, u periodu od 27. – 29. kolovoza u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla / Hala V.

Kroz realizaciju sajma organizatori žele svim ljubiteljima umjetnosti ponuditi jedinstveno mjesto na kojem hrvatske galerije i umjetnici mogu predstaviti svoja djela po pristupačnim cijenama. Tu  je i popratni program koji uključuje predavanja i panele stručnjaka za tržište umjetnina, filmske projekcije na istu temu, glazbeni dio i dr.

‘Korona nam je poremetila sve planove. Prvo smo dva puta pomicali Art Zagreb. Drugo, niz stranih galerija odustao je od izlaganja. Treće, uvijek se trudimo dovesti predavače iz svijeta, a ove godine oni ne mogu i/ili ne žele putovati. Očekujemo i da će biti puno manje publike iz inozemstva. Ukratko – moramo se osloniti na domaće snage’, navodi Daniel Tomičić, organizator sajma, za T portal.

Prošle godine na Art Zagrebu na 21 štandu predstavilo se pedesetak galerista i umjetnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Italije.

‘Ove godine imamo 13 štandova. Nažalost, samo su dvije galerije, što govori o lošem stanju na hrvatskom tržištu umjetnina i nužnosti da Ministarstvo kulture pokrene promjene. Sretni smo da je s nama ponovno Galerija Kranjčar, najbolja hrvatska galerija. Tu je i Dubrovnik Contemporary, galerija iz Dubrovnika koju je osnovala i vodi Selma Hafizović, hrvatsko-američka umjetnica’, kaže Tomičić.