Treći Rab Film Festival od 20. do 22. kolovoza

Treći Rab Film Festival – RAFF održat će se od 20. do 22. kolovoza, a na programu je sedam filmova. 

Festival se zbog epidemioloških razloga održava u nešto manjem opsegu. Na lokacije festivala moći će se ulaziti sa važećim covid potvrdama, potvrdama o preboljenju covida-19 ne starijim od šest mjeseci i negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati. U suradnji sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Nastavnim zavodom Primorsko goranske županije organizirat će se besplatno brzo antigensko testiranje.

Programski, RAFF je festival prvenstveno istraživačkog filma, pa su tako i filmovi koji se prikazuju uglavnom tematika koje se tiču svijeta u kojem živimo, često obrađujući kriminal, društvene trendove, te vječna pitanja slobode i pravde, navode organizatori, direktor festivala Robert Tomić Zuber i Tanja Novak, zadužena za odnose s javnošću.

Igrani filmovi na programu su „Murina“ Antonete Alamat Kusijanović, „Lihvar“ srpskog režisera Nemanje Ćeranića i „Egzil“, režisera Visara Morine, snimljen u njemačko-belgijsko-kosovskoj koprodukciji.

Od dokumentarnih filmova prikazat će se „Projekt Kartel“, film koji se bavi novinarskim istragama meksičkih kartela, koje često završe fatalno po novinare, zatim film „Žica“ Tihe K. Gudac o migrantskoj krizi i događanjima na hrvatsko-slovenskoj granici, te film „Prava cijena on line poslova“ koji demistificira položaj radnika u novoj eksplozivno rastućoj on line industriji.

Ovih šest filmova su u konkurenciji za nagradu RAFF-a za najbolji film po ocjeni stručnog žirija, te najbolji film po izboru publike. Odabrao ih je filmski kritičar i novinar Vladan Petković, a u tročlanom žiriju su autor dokumentarnih filmova, producent i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski te glumice Nina Violić i Daria Lorenci Flatz.

Na zatvaranju festivala, 22. kolovoza, u uvali Prva Padova, nakon proglašenja najboljih filmova prikazat će se film “Jahači pravde“, danskog režisera Andersa Thomasa Jensena, s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi.

U glazbenom dijelu programa nastupaju Zoran Predin i Nina Flamenco, a 22. kolovoza će se predstaviti knjige “Mongolske pjege” Zoran Predina i “Sjećanja” Eve Grlić, koju će predstaviti njen sin, redatelj Rajko Grlić.

Cijeli program festivala može se pratiti s mora – iz plovila, što stvara posebnu atmosferu.

(Izvor: Hina, foto: Facebook)