Tri nove knjige u izdanju nakladnika Hena com

Nakladnik Hena com objavljuje tri nove knjige, priču o pripadanju i identitetu “Otok nestalih stabala” istaknute turske autorice Elif Shafak, “Ja na svojoj strani” nagrađivane austrijske spisateljice Birgit Birnbacher i novu knjigu domaće književnice Staše Aras “Horror vacui”.

Nakon sedam objavljenih knjiga nagrađivane turske autorice i aktivistice Elif Shafak, istovremeno s engleskim izdanjem, 5. kolovoza, nakladnik Hena com objavit će hrvatski prijevod njezina novog romana “Otok nestalih stabala”. Najavljen kao raskošna priča o pripadanju i identitetu, ljubavi i boli, sjećanju i zaboravu, ljudskom uništavanju prirode, ali i obnovi, roman “Otok nestalih stabala” tematizira podijeljenost Cipra. U njemu se Shafak bavi pitanjima mračnih tajni građanskih ratova i zlom ekstremizma kroz priču koja čitatelja odvodi na putovanje, istodobno otkrivajući recentnu povijest i svijet prirode. Knjigu je s engleskog prevela Mirna Čubranić.

Još jedan novi naslov Hena coma je i knjiga “Ja na svojoj strani” austrijske sociologinje i književnice Birgit Birnbacher. Roman koji ne silazi s ljestvica čitanosti u Austriji, u fokus postavlja priču jednog rehabilitiranog zatvorenika na samom početku odrasla života, ali predstavlja i niz ljudskih sudbina. Slojevitim, ponegdje eliptičnim, ali preciznim pripovijedanjem, Birnbacher u fabulu vješto komponira osobnu povijest pojedinca, zamršenu obiteljsku situaciju i mnoge nelogičnosti društvenog sustava koji uvjetuje i upravlja mnoge živote, izbore i nesreće. Prijevod s njemačkog potpisuje Ana Križanović Grgić.

Treći novi ljetni naslov Hena coma je roman Staše Aras “Horror vacui”, najavljen kao osvježavajuće atipičan unatoč inicijalnoj tjeskobi koju otvara. U knjizi gotovo dnevnički pratimo život Arasine protagonistice, uglavnom unutarnje monologe, tijekom Europskog prvenstva u nogometu i krize vlade; njezine fine refleksije o životu, samostanima, o hrani, o bilju i o moru, o mirisima i bojama. Rukopis “Horror vacui” nagrađen je na trećem natječaju za prozu Trećeg trga i Beogradskog festivala poezije i knjige (2020.).

(Izvor: Hina, Foto: Hena com)