Trinaest godina bez Toše Proeskog

16. listopada 2007. godine, u ranim jutarnjim satima vrijeme je stalo, a cijela regija je zanijemila. Punih trinaest godina prošlo je otkako nas je, u 27. godini, prerano napustio najpopularnijimakedonski pjevač, Toše Proeski, stradavši u prometnoj nesreći na autocesti kod Starog Petrovog Sela.

Pjevač koji  je svojom glazbom, emocijom i dobrotom ujedinio cijelu regiju svojim preranim odlaskom proslavio je svoju zemlju više nego itko u glazbenoj povijesti prije njega.  Mladić koji gotovo nikada nije skidao osmijeh s lica, svojom je glazbom i humanim gestama pronašao put do srca svih onih koji su ga poznavali, ali i onih koji nisu.

U sjećanje na makedonskog slavuja, kako su ga često voljeli zvati, tradicionalno su u Novoj Gradiški, ispred Elektrotehničke i ekonomske škole, položeni svijenci ispred Tošinog spomenika, te je krenuo 900 kilometara dug ultramaraton put Kruševa.

Danas, na dan tužne obljetnice, u Zagrebu će biti otvorena kapelica na Rokovom perivoju.  Svi koji žele, od 17 do 18 sati mogu doći upaliti svijeću za njegovu dušu.

Photo: Robert Anic/PIXSELL