Triologija Terencea Daviesa u zagrebačkom kinu Tuškanac

Nagrađivanim filmom Terencea Daviesa ”Udaljeni glasovi, zaustavljeni životi” u zagrebačkom kinu Tuškanac započinje triologija jednog od najosebujnijih redatelja i scenarista osamdesetih godina prošlog stoljeća.

U filmu ”Udaljeni glasovi, zaustavljeni životi” autor se bavi svojom radničkom obitelji u Liverpoolu četrdesetih i pedesetih godina. Premijerno je bio prikazan na festivalu u Cannesu gdje je dobio nagradu međunarodne udruge filmskih kritičara FIPRESCI, u Locarnu je nagrađen Zlatnim leopardom za najbolji film, u Valladolidu Zlatnim šiljkom, a u Torontu nagradom međunarodne kritike. Londonski kritičarski krug proglasio ga je filmom godine, a u anketi časopisa Time Out iz 2011. zauzeo je treće mjesto na ljestvici sto najboljih britanskih filmova svih vremena.

Mala retrospektiva se nastavlja u subotu “Trilogijom Terencea Daviesa” iz 1983., koja se sastoji od tri filma – srednjometražni “Djeca” i “Madona i dijete” te kratkometražni “Smrt i preobrazba”.

Program završava filmom “Dugi dan završava” (1992), zaključnim dijelom autobiografske Daviesove trilogije, koji se kao i prva dva temelji na akronološki posloženim uspomenama.

Kritičar The New York Timesa, Dennis Lim svojedobno je napisao kako je, radeći s najtemeljnijim i najeteričnijim filmskim materijalom, vremenom i sjećanjem, Davies osmislio filmski jezik nalik mozaiku.

(Izvor: Hina, Unsplash.com)