U Beču ponovno otvoren Muzej Sigmunda Freuda

Kuća u kojoj je Sigmund Freud proveo 47 godina, nakon godinu i pol radova na obnovi, ponovno je otvorena za javnost. Kuća je pretvorena u muzej a prvi je puta otvorila svoja vrata 1971. godine. Od 2018. je bila zatvorena zbog obnove. Posjetioci mogu razgledati i istražiti prostorije u kojima je Freud živio sa svojom obitelji od 1891. do 1938. godine, kada je zbog okupacije nacista morao pobjeći u London. U Londonu je umro samo godinu dana nakon preseljenja.

U muzeju su postavljene tri stalne izložbe koje prikazuju život i djelo poznatog psihoanalitičara, teoretičara i osnivača psihoanalize. Muzej je također poznat po najvećoj zbirci knjiga o psihoanalizi, njih čak 40 tisuća. Nakon preuređenja moguće je razgledati i privatne prostorije no one su bez namještaja jer je Freud, u bijegu od nacista, sve odnio u novi dom u Londonu. U obnovljenom muzeju nalazi se novi dio sa kafićem i dućanom, a knjižnica može služiti i kao istraživačka i komunikacijska prostorija.

Sigmund Freud rođen je 6. svibnja 1856. godine u moravskom gradu Freibergu, današnjem Priboru u Češkoj. Sigmund je bio najstarije dijete Jakoba i Amelie Freud, koji su imali šestero djece. Tri godine nakon Freudova rođenja, obitelj se preselila u Beč. Sljedećih 79 godina Freud je živio i radio u Beču a godine 1938. morao je pobjeći, pa je posljednju godinu života proveo u Londonu gdje je preminuo 23. rujna 1939. godine. Freud je od djetinstva bio majčin miljenik te je upravo time tumačio svoje samopouzdanje. Osim toga, bio je izvanredan dječak koji je šest godina zaredom bio najbolji učenik u razredu. Do kraja školovanja savlado je grčki, latinski, hebrejski, njemački, francuski, engleski te dio španjolskog i talijanskog. Omiljeni pisci bili su mu Shakespeare i Goethe a kasnije se posvetio pročuvanju Hegela, Nietzschea i Kanta. Godine 1873. upisao je Medicinski fakultet na Sveučilištu u Beču. Od 1876. do 1882. bavio se istraživačkim radom na Fiziološkom institutu Ernsta Brückea, velikog znalca koji je kasnije utjecao na njegov rad i razmišljanja.

Sigmund Freud smatra se jednim od najkontroverznijih i najznačajnijih znanstvenika dvadesetog stoljeća. Poznat je po velikom doprinosu psihoanalizi i psihologiji te dva velika otkrića. Naime, Freud je razotkrio misterij ljudskog sna i prvi pronašao jedinstveni put koji vodi ljudskoj podsvijesti. Osim toga, začetnik je psiholoških termina id, ego, superego i Edipov kompleks, koji se i danas koriste. Osnivač je psihoanalize i teorije ličnosti a njegova djela i danas imaju veliki utjecaj na psihologiju, književnost, filozofiju i umjetnost.

Izvor fotografije: Pixabay.com