U kina je stigao jedan od najiščekivanijih filmova godine – ”D I N A”

Film nastao prema znanstveno fantastičnom romanu ”Dina” autora Franka Herberta napokon je došao u hrvatska kina. Riječ je o jednom od najslavnijih i najprodavanijih znanstveno fantastičnih romana svih vremena koji je napisan još 1965. godine. Zanimljivo je da je to bio prvi bestseller SF roman u povijesti s tvrdim koricama.

Radnja se odvija u budućnosti, u kojoj obitelj Harkonnen iz zasjede napadne obitelj Atreid koja je preuzela njihov planet feud Arrakis, znan i kao Dina, kako bi iskorištavali njegove vrijedne resurse. No preživjeli sin Atreida, Paul, nastavlja borbu. Kroz priču autor istražuje pomiješanost politike, religije, ekologije, tehnologije i sudbine. Nakon prvotne knjige, Herbert je napisao pet nastavaka ”Mesija Dine”, ”Djeca Dine”, ”Bog vladar Dine”, ”Heretici Dine” i ”Kuća Dine”.

Brojni redatelji pokušali su uspješan roman pretvoriti u uspješan film, no to je uspjelo tek Denisu Villeneuveu koji je napravio pravu filmsku poslasticu. Film ”D I N A” prati Paula Atreidesa iz kuće Atreides, nadarenog mladića rođenog za velike stvari, koji mora otputovati na najopasniji planet u svemiru kako bi osigurao budućnost svoje obitelj i svog naroda. Paul će se naći usred sukoba oko ekskluzivne opskrbe najcjenjenijim resursom koji postoji, najvrijednijem elementu galaksije koji se nalazi samo na Arrakisu i koji može otključati najveći potencijal čovječanstva, u kojem će preživjeti samo oni koji mogu pobijediti svoj strah.

(Foto: YT Screenshot)