U kinu Tuškanac otvoreni jubilarni 30. Dani hrvatskog filma

Ovogodišnji Dani hrvatskog filma (DHF) otvoreni su u nedjelju u zagrebačkom kinu Tuškanac gdje će se do 16. rujna u natjecateljskom programu prikazati 76 filmova odabranih iz recentne hrvatske produkcije, od kojih su se neki već afirmirali na međunarodnim festivalima.

Tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, utemeljena 1992. kao godišnja smotra aktualne domaće kinematografije,  ove godine obilježava 30 godina od osnutka. “Dani hrvatskog filma važni su zato što daju relevantni pregled svega što se dogodilo u našoj filmskoj zajednici, ali što je možda i važnije da su neafirmiranim filmskim autorima, redateljima, snimateljima, montažerima, jedini izlog gdje mogu pokazati svoja djela javnosti na procjenu”, rekao je redatelj Zvonimir Jurić u ime zagrebačkog gradonačelnika.

Otvarajući festival ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich rekao je da festival prikazuje svu raskoš domaće filmske produkcije, a osobito veseli što se ona prikazuje na kino platnima. Podsjetio je na niz zapaženih nastupa hrvatskih filmova na međunarodnim filmskim festivalima u protekloj godini koja je sama po sebi bila vrlo izazovna, no mogla bi završiti s rekordnim brojem realiziranih dugometražnih filmova što je, istaknuo je, za svaku pohvalu filmskoj zajednici.

Popratni program posvećen filmskim autoricama

Festival donosi i raznovrstan popratni program, u kojemu se ističu “Dani žena”, retrospektiva posvećena filmskim autoricama čiji su filmovi u protekla tri desetljeća ovjenčani nagradama na izdanjima Dana.

Taj se program na online platformi www.croatian.film već može pogledati i traje do 23. rujna, sa 12 filmova redateljica Jelene Rajković, Nicole Hewitt, Biljane Čakić, Rade Šešić, Tanje Miličić, Snježane Tribuson, Dane Budisavljević, Tanje Golić, Ivone Juke, Ane Hušman, Hane Jušić i Katarine Zrinke Matijević.

S obzirom na to da su žene autorice u početku festivala bile izuzetak, a danas se situacija promijenila, taj program prikazuje i transformaciju domaće kinematografije iz isključivo muške, u žensku, osobito u slučaju kratkog i srednjeg metra.

Retrospektiva pod nazivom “Obnovljena baština” sastoji se od restauriranih filmova nastalih u produkciji Zagreb filma –  četiri filmska klasika koji će biti prikazivani kao uvertira u natjecateljski program: “Balada o pijetlu” Zvonimira Berkovića (1964.), “Čekaonica” Ante Babaje (1975.), “Kolač” Daniela Šuljića (1997.) i “Predvečerje” Eduarda Galića (1966.).

Dani će se na taj način prisjetiti ‘zlatnog doba’ Zagreb filma i hrvatskog kratkog filma te usporediti tadašnju s recentnom produkcijom kratkometražnih i srednjemetražnih uradaka.

U spomen Ivi Škrabalu (1934.-2011.) filmskom redatelju, scenaristu, filmskom publicisti i povjesničaru filma, inicijatoru Dana hrvatskog filma i Hrvatskog filmskom ljetopisa, priprema se tribina “Ivine vizije”, u povodu desete godišnjice njegove smrti. Održat će se u četvrtak, 16. rujna.

(Izvor: Hina, foto: Facebook)