U Novoj Gradiški otkriven spomenik Toši Proeskom

Jučer je u Novoj Gradiški otkriven spomenik makedonskom pjevaču Toši Proeskom, koji nas je tragično napustio 16. listopada 2007. godine, stradavši u prometnoj nesreći pored Nove Gradiške.

Ideja i odluka o izradi spomenika u čast velikom pjevaču potekla je od kompanije Tehnix i njezinog predsjednika Đure Horvata. Kompanija Tehnix već dugi niz godina surađuje sa makedonskim firmama, a komunalna poduzeća koriste ekološku tehnologiju kompanije Tehnix. Kako su sa kolegama iz Prilepa, rodnog mjesta pjevača, često razgovarali o makedonskoj kulturi i glazbi te neprežaljenom Toši Proeskom, došli su do ideje izrade spomenika koji će ovjekovječiti njegovu glazbu i rad.

Spomenik je izradio kipar Slavko Bunić, a otvorenju su prisustvovali i Milaim Fetai, veleposlanik Sjeverne Makedonije, Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške i Tome Hristovski, gradonačelnik grada Kruševo. ”Spomen obilježje je pored stadiona, a ispred škole. To je simbolika sporta i mladosti gdje Toše pripada. Poruke ljubavi, humanosti i prijateljstva, koje je slao mladim ljudima, predstavljaju simbol ljudskog međusobnog povezivanja nešto što, nažalost, danas u suvremenom svijetu sve više nedostaje” rekao je makedonski veleposlanik Milaim Fetai.

,,Ljubav, tolerancija i to da svoj život živimo kao da ćemo živjeti milijun godina, to nas čini ljudima.” – Toše

Spomenik možete razgledati na Šetnici Novogradiških zanimljivosti.

(Foto: Edina Zuko/PIXSELL)