U Primorsko-goranskoj županiji uskoro otvaranje interpretacijskih centara “Putovima Frankopana”

Osam interpretacijskih centara Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana na području Primorsko-goranske županije uskoro će se otvoriti za posjetitelje.

Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana spaja sedamnaest kaštela i tri sakralna objekta povezana s obitelji Frankopan u Primorsko-goranskoj županiji. Interpretacijski centri su uređeni i opremljeni u frankopanskim kaštelima u Kraljevici, Krku, Bakru, Bribiru, Čabru i Brodu na Kupi te na Trsatu i Grobniku. Svaki centar u fokus stavlja jedno područje vrijedne frankopanske baštine, priopćeno je.

“Frankopani nisu likovi iz povijesnih čitanki ili legende iz narodnih pjesama. Oni su prije svega bili živi ljudi, njihovi karakteri i dvojbe izrastali su iz njihova vremena, prostora i ozračja. Zbog toga je svaki interpretacijski centar dobio i svojeg domaćina iz obitelji Frankopan ili Zrinski. Također, svaki od tih gradova i kaštela čuva osobitu priču  priču o Frankopanima i Zrinskima jer su se te dvije obitelji kasnije povezale u jednu sudbinsku nit nacionalne povijesti”, navela je Sonja Šišić – pročelnica upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ.

Interpretacijski centar Bakar bavi se utjecajem obitelji Frankopan i Zrinski na politiku i gospodarstvo, centar na Grobniku obrađuje prodore Osmanlija i politička previranja u frankopansko doba, a u Novoj Kraljevici posjetitelji mogu doznati što se krije iza Zrinsko-frankopanske urote.

Interpretacijski centar u Bribiru predstavlja zaštitu ljudskih prava i sustav kaznenog prava u doba Frankopana, a centar u Čabru pojašnjava kako su Frankopani i Zrinski uspješno vodili obiteljsko vlastelinstvo. Trsat predstavlja ulogu Frankopana u kulturnom zamahu i širenju duhovnosti, a Krk njihove arhitektonske tragove. U Brodu na Kupi posjetitelji će se upoznati s odnosom Frankopana i Zrinskih prema prirodi.

Projekt Putovima Frankopana vrijedan je 61 milijun kuna, a njegova je treća faza s 47,3 milijuna kuna financirana bespovratnim sredstvima iz strukturnih fondova Europske unije.

Interpretacijski centri za posjetitelje će se otvoriti čim to dopuste epidemiološke mjere i situacija s pandemijom.

Foto: Facebook

Izvor: Hina